Ukategorisert

Sier nei til avgiftssamarbeid?

Kjell Magne Bondevik blir høyst sannsynlig stående alene i sin kamp mot kutt i alkoholavgiftene. Våre nordiske naboer vil ikke øke avgiftene, slik Bondevik foreslår.

Statsminister Kjell Magne Bondevik vil ha med seg de andre nordiske statsministrene til å legge press på EU for å hindre ytterligere kutt i alkoholavgiftene. Han vil ta saken opp på det nordiske statsministermøtet på Island om halvannen uke. Han ønsker å få med seg de andre statsministrene og legge et felles press på EU.

Overfor VG avviser sentrale politikere i Danmark og Sverige at dette er realistisk. Tvert imot vil de redusere avgiftene på alkohol ytterligere.

I en globalisert verden vil det være umulig eller svært vanskelig å samkjøre avgiftene slik Bondevik ønsker. Hvis prisen på alkohol blir for høy i Danmark vil danske kjøpe sine varer i Tyskland. Skulle det også bli et prishopp i Tyskland vil andre land være interessant eller det vil bli egen produksjon av alkohol. Sånn fortsetter spiralen fordi markedet er vanskelig å regulere uten en felles politikk, og alkoholpolitikken vil aldri bli felles for absolutt alle. Det ligger for mye kultur og tradisjoner i øl, vin og brennevin for å få til en felles innsats mot lave avgifter på alkohol.

Kjell Magne Bondevik bør legge seg flat og innrømme at han har tapt kampen for en restriktiv alkoholpolitikk. Isteden bør han bruke ressursene sine på å samle politisk flertall for en kraftig reduksjon i avgiftene. De norske prisene bør ikke være høyere enn de er hos våre konkurrenter. På den måten kan statsministeren bli kvitt smugling og hjemmebrenning.

Dagens avgifter på alkohol oppmuntrer til kriminalitet. Kjell Magne Bondevik er en av de som oppmuntrer aller mest til slike handlinger på grunn av synet på alkoholavgifter. Det er ikke uten grunn av smuglerne håper Bondevik forblir statsminister også etter valget i 2005.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer