Ukategorisert

Stygge virkemidler brukes

Det er ikke en seier for ytringsfriheten, demokratiet og åpenheten at den arabiske fjernsynskanalen al-Jazeera måtte stenge sitt Bagdad-kontor i tretti dager.

TV-kanalen har fått mye kritikk og mange beskyldninger for sin dekning av de mange hendelsene i Irak. Den USA-vennlige overgangsregjeringen har ment at fjernsynskanalen har oppfordret til vold gjennom sin dekning.

Stengingen er i strid med de løfter som er gitt om en ny fremtid med ytringsfrihet og åpenhet. Inngripen i al-Jazeera drift er totalitært, og helt motsatt av de verdier en skulle tro Irak ville bygge sin fremtid på.

En stat skal ikke ha rett til å blande seg inn i den redaksjonelle dekningen av ulike hendelser. Det er ikke en statlig oppgave å redigere media slik overgangsregjeringen i Irak legger opp til. Hvem har gitt myndighetene fasitsvaret på hva som er god og dårlig dekning av en konflikt?

I krig og kamphandlinger er ofte sannheten det første som dør. I lag med flere andre fjernsynskanaler har blant annet al-Jazeera sørget for propaganda for å fremheve sitt syn. Det bør de ha rett til, selv om mange av oss føler avsky for propagandaen som serveres.

0 0 vurdering
Vurdering
3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Tomas
Tomas
16 years ago

Al-Jazeera oppfordret jo til terrorhandlinger, som igjen er en del av en krig mot all ytringsfrihet.

Jeg mener besluttningen kan forsvares.

QIQrrr
QIQrrr
16 years ago

Å ivareta ytringsfrihet gjennom begrensning av denne er i seg selv en selvmotsigelse…selv når det er snakk om usannheter og propaganda.

taxa
taxa
16 years ago

Al Jazeera viste ikke noe mindre propaganda enn det flertallet av amerikanske tv-kanaler gjorde, både i forkant av og under Irak-krigen (som fortsatt pågår). Ingen foreslo å stenge kontorene til FOXnews fordi de ukritisk slukte pressemeldingene til Bush og ga sendetid til erkekonservative eks-generaler. Al Jazeera ga sendetid til bin Laden, okey, men det var mer oppmerksomhet enn han noen gang fikk her i Nord-Amerika. Da snakker vi altså om mannen som sannsynligvis stod bak 11. september. Hvem fikk oppmerksomheten her? Saddam Hussein. En ukritisk adoptering av makthavernes propaganda.

Nei, stegningen av Al Jazeera-kontoret i Baghdad kan ikke forsvares.

Verdt å lese fra Liberalerens arkiv

  • Konkurranseutsetting er ikke privatiseringKonkurranseutsetting er ikke privatisering
    Konkurranseutsetting er ikke privatisering, uansett hva rødgrønne politikere hevder.
  • Jeg ønsker null skattJeg ønsker null skatt
    Skatt er urettferdig og aksepteres dessverre fordi det er så vanlig og nødvendig for velferdsstaten.
  • Ny moderne rettsstatNy moderne rettsstat
    John Rawls rettferdighetsteori er et forsøk på å begrunne politisk makt og se statens funksjon gjennom nye øyne – eller kanskje heller bak et slør?