Ukategorisert

Nei takk, KrF

Vi trenger mindre politisk styring i alkoholpolitikken, ikke felles politikk med våre nordiske naboer slik Kristelig Folkeparti, KrF, foreslår.

–Vi trenger en felles nordisk politikk som fokuserer på sammenhengen mellom forbruk og pris og mellom forbruk og skadevirkninger, sier Jon Lilletun, parlamentarisk leder for KrF, skriver KrF på sin hjemmeside.

Lilletun lanserer fem punkter han syns det er viktig for Norden å samkjøre innen alkoholpolitikken. Alt fra avgiftsnivået til holdningsskapende kampanjer, særlig i skolen og i samarbeid med frivillige organisasjoner, vil Lilletun samarbeide om.

De siste ukene har Kristelig Folkeparti markedsført seg kraftig på en restriktiv alkoholpolitikk. Statsministeren har diskutert avgiftene med våre naboland, og nå fremmes nye forslag fra partiets parlamentariske leder.

For oss som er liberal betyr disse utspillene en sjanse for en ideologisk debatt om alkoholpolitikken.

All alkohol bør være tillatt å selge til alle døgnets tider. Det er også viktig å sette ned avgiftene. På den måten vil en snuoperasjon i alkoholpolitikken få positive konsekvenser, nemlig at smugling og hjemmebrenning forsvinner. Hvorfor lage dårlig vin, når du får kjøpt den på butikken for en rimelig penge?

Misbruk av alkohol er for de det gjelder ikke spesielt bra. Likevel er misbruket et valg hvert enkelt av oss tar. Vi må ta konsekvensene av våre valg. Reguleringer for å komme misbruk til livs betyr mindre frihet. Vi setter frihet svært høyt, og dermed er forbudt og økte reguleringer ingen alternativ for liberalister. Det er for øvrig stor forskjell på bruk og misbruk. Innstramninger betyr en straff for alle som nyter alkohol på en pen og pyntelig måte.

Politisk styring av alkoholpolitikken er prøvd, uten spesielt godt resultat. Nå forlanger vi mindre politisk styring, ikke mer, slik KrF foreslår. Hvis Kristelig Folkeparti fortsatt skal utfordre de liberale løsningene og kanskje gjøre alkoholpolitikken til den viktigste valgkampsaken, betyr det en kjempesjanse til en ideologisk debatt. En verdidebatt vi som er imot ”politiske løsninger” bør ta med glede.

Tags:

Mest lest

Arrangementer