Ukategorisert

Nasjonalisme foran rettferdighet

I dag er det åpningsseremoni for de olympiske leker. Dessverre preges internasjonal idrett og herunder OL av at det ikke legges til rette for at den beste skal vinne.

Mange potensielle vinnere og medaljekandidater sitter nemlig på tribunen. Forvist dit ikke fordi de er for dårlige, har brukt doping eller jukset på noen måte. Kun fordi de tilfeldigvis er født i feil land.

Deltagelse i OL er knyttet til nasjonale kvoter. Hvert land har et fastsatt antall deltagere. Blir du ikke tatt ut av ditt nasjonale forbund, så er dine sjanser spolert.

Utvelgelsen skjer på ulike måter. I USA er det amerikansk utvelgelse, de x antall beste i en konkurranse tas ut, uten trynetillegg. Det er mange eksempler på at denne kvalifiseringen kan være like tøff som selve OL-finalen, et typisk eksempel er sprint-kvalifisering i friidrett. I andre land sitter noen bedrevitere og vurderer trynet på de som ønsker å delta.

I begge tilfeller blir mennesker diskriminert på grunn av hvor i verden de er født og bor. De mest typiske eksempler jeg kommer på i farten på diskriminering er ifra vinteridrett. Nederlendere med vinnersjanser får ikke delta i skøyter, østerrikere med vinnersjanser får ikke delta i alpint og nordmenn med vinnersjanser får ikke delta i langrenn og skiskyting.

Det er på tide med et opprør mot nasjonalismen i idretten. Bytt ut nasjonale kvoter i OL med rangering basert på verdenscup eller tilsvarende.

Dropp flaggheisingen i individuelle øvelser. Erstatt den med heising av enten bilde av utøveren eller bildet til en frivillig samarbeidspartner. Hadde det ikke vært vakkert med en flaggheising med bilde av logoen til Stabburets Grandiosa, flankert av coca-cola og McDonalds. Ohh, yeeaahh! Vel, vi trenger kanskje ikke å gå så langt.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer