Ukategorisert

En merkelig streik

Det de danske fotballspillerne gjør er forkastelig. Spillerne vil ha i pose og sekk. De vil bruke foreningslivet når det passer dem best og arbeidsmarkedsreglene når det passer bedre. Det er en merkelig fotballstreik i Danmark!

Tirsdag brøt den første fotballstreiken i Danmark ut. Spillerforeningen mener FIFAs overgangsregler er i strid med dansk lovverk. All fotball i de tre øverste divisjonene er stanset.

Hvis spilleforeningen har et problem med FIFAs regler, så må de ta slagsmålet der det hører hjemme. Denne streiken er mangel på respekt overfor fans og overfor klubbene.

Før fagforeninger engasjerte seg i idretten var det sjeldent eller aldri konflikter mellom arbeidstaker, altså spillere, og arbeidsgiver, klubber. Hver eneste en sørget for seg og sine gjennom frivillige avtaler. Fagforeningene har brakt politikk inn i idretten, og streiken i Danmark er et godt bevis på at en slik blanding er mislykket, spesielt sett med øyner fra oss som forguder fotball.

I Norge har vi heldigvis unngått mange slike streiker. I fremtiden kan også vi oppleve arbeidskonflikter i idretten. Det er vel kjent at organisasjonene engasjerer i sterkt i norsk fotball. Klubbene er medlemmer av NHO og mange spillere har medlemskap i Norsk Idrettsutøveres Sentralorganisasjon, NISO.

Erfaringer tilsir at sentrale avtaler, sentrale forhandlinger ofte ender med konflikt, noe vi ser gjennom de vanlige lønnsforhandlingene i arbeidslivet hver vår. På grunn av fagbevegelsen innblanding vil slike konflikter bli mer og mer vanlig i idretten, dessverre.

Liberaleren savner tiden der avtaler ble gjort mellom hver enkelt spiller og klubbene uten innblanding fra andre!

Mest lest

Arrangementer