Ukategorisert

Høyre jubilerer

Partiet Høyre fyller 120 år. Gaven fra partilederen er en innrømmelse om at skatteløftene fra Sem-erklæringen ikke vil bli gjennomført i denne stortingsperioden. Liberaleren gratulerer med jubileet, men beklager at løftene om skattelettelser ikke innfris.

Markeringen finner sted i Spikersuppa. I et stort arrangement vil vi alle få høre om Høyres fortreffelighet. Sånn sjølskryt er naturligvis lov å gi seg selv når et så stort jubileum skal feires.

I følge VG innrømmer partileder Erna Solberg løftebrudd, og tar selvkritikk for første gang. Til sitt forsvar bedyrer Solberg at tallfesting av skattelettelser er vanskelig. Derfor klarer ikke Samarbeidsregjeringen å gi 31 milliarder i skattelettelser i denne stortingsperioden, slik partienes egen avtale lover. Det gjenstår 12 milliarder fra løftene, og partilederen i Høyre har slått fast at regjeringen ikke klarer å gjennomføre løftene.

Når det største partiet i regjeringen jubilerer, hadde vi forventet en annerledes gave fra Høyre enn lovnader om brutte løfter. Istedenfor bør Erna Solberg ha slått på stortromma, og garantert at Høyre ville gjøre hva de kunne for å gi så mye skattelettelser som overhode mulig. Det gjør hun dessverre ikke.

På VGs spørsmål om hvorfor det ble umulig å levere skatteløftene i perioden 2001 – 2005 svarer Solberg så godt hun kan.
–Det var mye vi ikke visste på Sem. Vi hadde ikke forutsatt at børsene skulle kollapse og Oljefondet ville være 300 milliarder kroner mindre enn forutsatt. Vi forutså heller ikke de enorme virkningene 11. september ville få på økonomien. Eller at vi måtte bruke så store ressurser på å forsvare kronekursen, sier Høyre-lederen.

Svaret på spørsmålet er delvis riktig, legg merke til ordet delvis. Den viktigste årsaken er at Samarbeidsregjeringen ikke har klart å prioritere så strengt som Sem-erklæringen legger opp til. Høyre, Venstre og KrF har ikke klart å redusere offentlig sektor i så stor grad som mange hadde håpet. Det er hovedårsaken til at skatteløftene ikke innfris, og det er dette som er bekymringsverdig. Offentlige sektoren er gigantisk. Det bør være en overkommelig oppgave å gi noen titallsmilliarder i skattelettelser ved å omprioritere statens utgifter og inntekter. En slik kunst må være mulig selv om Samarbeidsregjeringen er en mindretallsregjering og består av tre forskjellige partier. Løftene i Sem-erklæringen skisserer på en god måte hvordan det kan gjøres. Det eneste Høyre måtte gjøre var å følge opp egen erklæring.

Liberaleren gratulerer Høyre med jubileet, men vi beklager de brutte løftene som bør legge en demper på feiringen.

Mest lest

Arrangementer