Ukategorisert

Hagen og presidentvervet

27. juni 2001 hadde undertegnende en kommentar på Liberaleren der konklusjonen var at Carl I Hagen kunne bli stortingspresident. Over tre år etter konkluderer den kristne avisen Norge I Dag det samme, dessverre.

Mer enn en gang har jeg angret på den artikkelen. Konklusjonen om at Carl I Hagen kan bli stortingspresident er kun rett i teorien, ikke i praksis. Påstanden om at han kommer til å bli en god president er heller ikke spesielt troverdig. Han er rett og slett ikke inkluderende nok til å fylle dette vervet på en god og tradisjonell måte. Derfor denne beklagelsen.

Den kristne avisen Norge I Dag med Finn Jarle Sæle i spissen mener Carl I. Hagen vil bli en ypperlig stortingspresident. Avisen tror nesten han er sikret den stillingen, om det blir en ny borgerlig valg seier. For bare slik kan man unngå ham i Regjeringen.

Det er flere grunner til at Hagen ikke bør bli stortingspresident, selv om han fortsatt kan bli det i teorien. Han har gjennom mange år provosert store delen av folket og alle sine politiske motstandere med mange utspill. Alt fra finnmarkinger til alenemødre har fått gjennomgå. Det mest dramatiske er likevel alle utspillene mot innvandrerne. Alle husker sommerens debatt om Islam. Hagen lanserte et standpunkt en stortingspresident umulig kan stå ved. En stortingspresident skal være samlende. Carl I Hagen er slett ikke en person alle kan stille seg bak. Mange med annerledes hudfarge, religion eller kulturell bakgrunn har problemer med Carl I Hagen.

Hagens demokratiske sinnelag kan det også stilles et stort spørsmålstegn med. Alle kampene i FrP der den ene toppolitikeren etter den andre måtte forlate partiet fordi Hagen fikk partiorganisasjonen med på eksklusjoner. Han har på mange måter drevet Fremskrittspartiet som et eneeierforetak. Det gjør han ikke skikket til vervet som stortingspresident.

Skulle en så omstridt og selvsentrert person uten føling med demokratiske prinsipper bli valgt til nasjonalforsamlingens leder? Den dagen ville norsk politikk mistet siste rest av anstendighet. Derfor angrer jeg på artikkelen fra 2001. Forhåpentligvis vil også Dagen I dag trekke tilbake sine lykkeønskninger til valgkampen ”Hagen som president”.

Mest lest

Arrangementer