Ukategorisert

Røykeloven gir merkelige utslag

Den kunstneriske friheten reduseres dersom kulturinstitusjonene skal følge røykeloven til punkt og prikke. Som det første norske teater gjør Den Nationale Scene i Bergen direkte inngripen i et manuskript for å holde seg innenfor lovverket.

–Det blir en helt absurd greie. I det hele tatt blir det svært mange teaterstykker som heretter ikke kan spilles slik de var tenkt, sier dramaturg Terje Lindberg til Bergens Tidende.

Røykeloven setter fokus på at ingen skal utsettes for røyk i sitt arbeidsmiljø. Dermed må loven gi noen merkelige utslag. Det vil bli rart å se Ibsen stykket ”En folkefiende” uten at det røykes på scenen.

Det er betenkelig at Norge og mange andre land har vedtatt et forbud mot røyking som forhindrer fri utfoldelse av kunst. Det norske Storting kunne neppe ha tenkt nøye over konsekvensene når røykeloven ble vedtatt. Å ramme kunst og kultur kan umulig ha vært målsetningen?

Inntil Den Nationale Scene og andre teater får dispensasjon fra lovverket kan vi bare konkludere at kulturarbeidere hadde enklere arbeidsvilkår i ”gamle dager”.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer