Ukategorisert

Skattelettelsene kommer, eller?

Vi tar imot lettelsene i personbeskatningen med glede, men advarer mot å skjerpe avgiftene for å dekke inn innteksttapet på eventuelle skattelettelser.

Det er Aftenposten som bringer nyheten om lettelser i personbeskatningen på fire milliarder kroner i regjeringens forslag til statsbudsjett, et forslag som legges frem førstkommende onsdag. En stor del av inndekningen skal i følge Aftenposten komme gjennom økt moms.

Det er stor spenning to dager før finansministeren legger frem Samarbeidsregjeringen sitt forslag til statsbudsjett for 2005. Liberaleren har forventninger til dette forslaget, selv om vi frykter en stor skuffelse. Representanter fra regjeringen har flere ganger ytret seg om at de ikke når skattelovnadene fra Sem-erklæringen. Skatteløftene fra denne erklæringen er ikke umulig å nå dersom viljen er tilstede.

Dersom Aftenposten har rett i påstanden om fire milliarder i lettelser er det for lite i forhold til Sem-erklæringen. Det er likevel mer enn mange har fryktet. Fire milliarder i lettelser er et steg i riktig retning dersom inndekningen skjer gjennom kutt i offentlig sektor istedenfor å øke avgiftene. Å øke for eksempel momsen vil bety at regjeringen gir en finger til mange, men tar den tilbake like etterpå. Avgiftsøkninger betyr prisøkning, og de fleste av oss får ikke økt kjøpekraft eller større økonomisk handlefrihet.

Inndekningen må skje gjennom kutt i offentlig sektor. Det er ingen problemer å finansiere skattelettelser på fire milliarder kroner med ulike kutt. Dersom regjeringen ikke velger en slik fremgangsmåte kan forventningene til onsdagen bli en reel nedtur for alle oss som har trodd på løftene fra Sem-erklæringen.

Forventningene til regjeringens forslag til statsbudsjett er store. Kanskje i overkant av det denne regjeringen fortjener. Kjære Per Kristian Foss, vi trenger ikke flere skuffelser. Gjør 2005 til det store året for skattelettelser!

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer