Ukategorisert

Kronprinsen til tvilsomt regime

Flere aviser melder i dag at kronprins Haakon besøker Kambodsja. Et vakkert land med en høyst tvilsom regjering.

Nylig ble Storbritannias utenriksminister sterkt kritisert for å ha håndhilst på Zimbabwes diktator Robert Mugabe i FN. Han unnskyldte seg med at diktatoren satt i et mørkt hjørne (!). Underlig om han ikke ble beskyldt for rasisme i samme slengen.

Bør så kronprins Haakon håndhilse på Kambodsjas autoritære regjeringssjef Hun Sen? Kongelige skal jo være utsøkt høflige, men hadde han kunnet burde han nøyet seg med et høflig nikk, intet mer.

Liberaleren har tidligere skrevet om Kambodsja. Landet plages fortsatt av sin fortid; det blodige Røde Khmer-regimet 1975 – 79 ,som norske AKP forsvarte lenge efter at alle andre hadde oppdaget regimets sanne natur. Også LO-lederen har et tvilsomt forhold til kommunistregimet. Hun Sen var tidligere medlem i Røde Khmer men rømte efterhvert til Kambodsjas historiske fiende Vietnam, og kom tilbake sammen med vietnamesiske invasjonstyrker julen 1979. Han ble sjef i et vietnamesisk marionettregime, som omverdenen ventet lenge med å anerkjenne. Som kjent var hele tidligere Indochina (Vietnam, Laos Kambodsja) en mørk flekk på kartet efter at landene i 1975 falt for kommunismen.

Røde Khmer ble fordrevet til grensetraktene mellom Laos, Vietnam og Kambodsja (ikke langt fra Ankor-ruinene), og fortsatte å plage det nye regimet. Landet var reelt sett herjet av borgerkrig i mange år. Tilslutt ble det holdt en slags valg, men sommeren 1997 begikk Hun Sen statskupp. FN har vært inne og meglet, og det har vært avholdt nye valg. I dag regjerer Hun Sens parti (Kambodsjas folkeparti) sammen med Prins Ranariddhs parti (Funcinpec). Han er sønn av Kambodsjas kong Sihanouk, som selv har en relativt farverik fortid.

Hun Sen har fredet mange tidligere Røde Khmer-ledere, for å få fred for de militære styrkene, til de overgav seg. Nå har Kambodsja endelig akseptert at det skal innledes rettsforfølgelse mot Røde Khmer-regimets efterlevninger.

Jeg var selv i landet i november 1997, noen måneder efter kuppet. Landet var nærmest tømt for turister, men på grensen til Vietnam sto mengder av tømmerbiler, som mest sannsynlig smuglet ut fredet tropisk tømmer. Kambodsja er et vakkert land med en befolkning torturert av landets historie og politikere i flere tiår.

Kanskje er beslutningen om å akseptere et internasjonalt rettsoppgjør med Røde Khmer et signal om at landet er på vei inn i smulere farvann. Vi håper befolkningen i det hårdt prøvede landet får nyte godt av rettigheter vi her i landet tar som en selvfølge; demokrati, rettsstat og menneskerettigheter.

Norge bør beklage offisielt at man alt for lenge betraktet Røde Khmer-regimet som Kambodsjas lovlige regjering, efter at regimet var styrtet.

Så håper vi å slippe å se kronprins Haakon håndhilse på Hun Sen..

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer