Ukategorisert

SVs søsterparti logret for kommunistene

Vänsterpartiet i Sverige er tatt med buksene nede, og er avslørt som logrende hunder for verdens kommunistdiktaturer. VP nektet, men ble avslørt.

Vänsterpartiet i Sverige er tatt med buksene nede, og er avslørt som logrende hunder for verdens kommunistdiktaturer. VP nektet, men ble avslørt.

Vänsterpartiet (tidligere var navnet Vënsterpartiet Kommunistene, VPK) er støtteparti for Gøran Perssons sosialdemokratiske regjering, og har alltid vært rødere enn det norske SV. Nylig ble det avslørt at partiet så lenge Østblokken eksisterte logret for diktaturene både i Europa og Asia (Sovjet, DDR, Romania, China, Nord-Korea m.fl), og hadde utstrakt kontakt med disse regimene.

Helt uformelt hadde partiet frem til murens fall i 1989 kontakt med regimer det efter invasjonen av Tjekkoslovakia i 1968 offisielt tok avstand fra. Dette er blitt avslørt i det svenske TV-programmet ”Uppdrag granskning”.

Partiets ledende koryfeer de siste tiårene benektet lenge avsløringene, men måtte krype til korset. Partilederen måtte be pent om unnskyldning. Ikke bare for å ha leflet med diktaturene, men også for å ha avvist erfaringene fra svenske kommunister som med stor tro på Stalin og derfor flyttet til Sovjetunionen. Få av dem kom tilbake, ødelagt av opphold i GUlag. Partileder Ohly måtte ydmykende be om unnskyldning.

Vänsterpartiet har ikke bare forsvart demokratiet, men fremstilt seg som demokratiets fremste forsvarer. Derfor kan avsløringene i svensk TV få store konsekvenser. I og med at det er to år til neste valg kan VP drive brannslukning, og kanskje komme på offensiven. Men partiets troverdighet som demokratiets forsvarer har fått en alvorlig knekk.

Også norske SV har flørtet med diktaturene. Tidligere fylkesleder Karl O. Rikardsen i Oslo SV var i mange år leder i Vennskapssambandet Norge-Cuba. Heldigvis for SV har tidligere partileder Erik Solheim i sine memoarer «Nærmere» tatt et oppgjør med eftergivenheten overfor diktaturer med «riktig» farve. Det var ikke like populært hos alle hans partikamerater.

Liberaleren er helt enig med en kommentar gitt av tidligere medlem av partistyret Carina Åström til Sveriges Radio. Hun kritiserer historieløsheteten og kaller den pinlig.

Tags:

Mest lest

Arrangementer