Ukategorisert

Politistaten til Jan Arild Ellingsen

Det vil være tragisk om Stortinget vedtar å opprette et sentralt DNA-registrert der alle skal registreres, om vi vil det eller ikke.

Det er Jan Arild Ellingsen, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, som ønsker et slikt register. Han håper det vil være opprettet om 10-15 år, skriver Dagsavisen.

Foreløpig er det ikke politisk flertall for et register i den omfangen som Ellingsen ønsker. Hva som skjer i fremtiden er det vanskelig å spå om. Liberalister bør ta avstand fra forslaget, både i 2004, men også i år 2019.

Det kryr av argumenter mot et DNA-registrert. Først og fremst vil det svekke personvernet, et svært sentralt argument for oss liberalister. Det vil også koste utrolig med penger. Finansieringen må skje via offentlige budsjett, sannsynligvis via statsbudsjettet. Det betyr et skattefinansiert register. For oss som ønsker å redusere skatter og avgifter er det vanskelig å forsvare en slik prioritering.

Kriminalitet skal bekjempes. Det er det lite eller ingen uenighet om. Likevel må politikerne være forsiktig med hvilke virkemidler som brukes. Enkelt individet er ikke tjent med en politistat. Det er bekymringsverdig at Fremskrittspartiet er blitt den største talsmannen for et samfunnssyn de fleste liberalister tar avstand fra.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer