Ukategorisert

Ja til utsalg

De som vil bør kunne selge, øl, vin og brennevin. Det er ikke nødvendigvis Vinmonopolet som må stå for utsalg av alkohol i Norge.

En enstemmig programkomité i Sp foreslår at alle kommuner som ønsker det, skal få vinmonopolutsalg. Nestleder i Senterpartiet, Lars Peder Brekk, sier at forslaget nå går ut på høring i partiet, før det avgjøres på Sp-landsmøtet til våren.

Forslaget blir godt mottatt i befolkningen. En meningsmåling som InFact har gjort for VG viser at syv av ti nordmenn omfavner forslaget om å etablere vinmonopolutsalg i alle landets kommuner. Seks av ti mener at utsalget gjerne kan være i nærbutikken. Det er ikke unaturlig at folk ønsker større tilgjengelighet av alkoholprodukter.

Liberaleren er for fri omsetning av alkohol. Det betyr at vi ønsker at kjøpmannen på hjørnet skal få selge brennevin hvis han ønsker et slikt sortiment i sin butikk. Det skal ikke være en selvfølge at staten står for dette tilbudet gjennom Vinmonopolet. Fri omsetning vil øke tilgjengeligheten. Det vil også bli økt konkurranse, noe som kommer kundene til gode gjennom lavere priser og økt service.

0 0 vurdering
Vurdering
Tags:
3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aina
Aina
15 years ago

Det finnes en bakdel med fritt salg av alkohol, og det er det vil finnes utrolig mye dårlig vin på markedet. DER gjør nemlig vinmonopolet en innmari god jobb.

Borgar
Borgar
15 years ago

I et fritt marked er det jo vi, forbrukerne, som bestemmer hvilke viner som skal stå i hylla, og ikke vineliten i vionmonopolet, bedre eller dårligere vin, vi får iallfall velge!

Marius
Marius
15 years ago

Svar til Aina: Det er meningsløst å påstå at Vinmonopolet som et sosialdemokratisk prosjekt skal være en garantist for at det selges vin av høy kvalitet her i landet. Studerer man Vinmonopolets salgsstatistikk, ser man at det er pappvinen som utgjør det største salgsvolumet. I forhold til norsk prisnivå på alkoholdholdige varer, må pappvinen betegnes som relativt rimelig. Tar man så hensyn til den betydelige faktoren alkoholavgift, ser man at for de rimeligste vintypene (hvor pappvin er inkludert) betaler man mer eller mindre kun avgift for vinen. Prisen for selve kjerneproduktet, vin, utgjør dermed en marginal del av den totale… Read more »