Ukategorisert

Nytt tap for Valgerd

Det er deilig å registrere at kulturminister, Valgerd Svarstad Haugland, fikk et nytt tap i automatsaken. Hun har ikke smuler av sympati i Liberalerens redaksjon.

Oslo tingrett mener kulturministeren har handlet i strid med EØS-avtalen når hun har gitt Norsk Tipping enerett til å drive gevinstautomater i Norge. Det norske lovverket må settes til side i forhold til EØS-avtalen, konkluderer retten for å beskrive dommen på en enkel måte.

Dermed møter regjeringen mye motstand i sin kamp mot automatene. Tidligere denne måneden ble det kjent at EFTAs overvåkingsorgan, ESA, mener Norsk Tippings monopol på spilleautomater bryter med EØS-avtalen, en sak Liberaleren omtalte 20. oktober.

Regjeringen bør vurdere hele saken på nytt. De bør komme seg i dialog med bransjen. Vil de problemene med spilleavhengighet til livs må andre virkemidler brukes. Næringen kan få strengere regler, og bransjen må gjennomreguleres, uten at Liberaleren støtter et strengere regelverk. For oss er dette et spørsmål om frihet, men de fleste nye grep politikerne tar vil være bedre enn det regjeringen og Stortinget i utgangspunktet har lagt opp til. Norsk Tipping bør ikke få monopol på gevinstautomater.

Hvis politikerne ikke skifter spor raskt vil bransjen saksøke staten for milliarder av kroner, et søksmål som de vil vinne. Det vil gå utover skattebetalerne. Derfor bør politikerne legge om strategien i den såkalte automatsaken. Svarstad Haugland og andre politikere har allerede brukt mer enn nok av offentlige penger på denne saken.

Tags:

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Runar Karlsson
Runar Karlsson
17 years ago

Og i dag meldes det at kulturministeren ikke har tenkt å gi seg – avgjørelsen fra tingretten skal ankes. Det er ikke overraskende. Hennes uttalelser etter at ESA hadde vurdert saken tydet på at dette var en sak hun skulle kjøre til høyeste hold, og om nødvendig forby spilleautomater. Dette har blitt en prinsippsak for kulturministeren, og hun gir seg nok ikke. Trist. Valgerd har ikke gode kort på hånden i denne saken, og hennes hårdnakkede linje kan dessverre komme til å koste skattebetalerne flerfoldige milliarder kroner. «Norge er den siste Sovjetstat» var det en svenske som sa for noen… Read more »

Fra arkivet