Ukategorisert

Bra tilgang på soldater

Et av argumentene mot mer frivillighet og et profesjonelt forsvar har vært at tilgangen på soldater vil være for liten. Dette argumentet er ikke spesielt godt. Forsvaret sitter på tall som motbeviser store deler av dette argumentet.

Det er blitt så populært å avtjene førstegangstjeneste at Forsvaret nå kan velge og vrake hvem de vil ha. Halvparten av de som avtjener verneplikten melder seg frivillig. En ny undersøkelse Forsvaret har gjort, blant hærens styrker, viser at halvparten av dagens soldatene meldte seg frivillig til førstegangstjenste, melder NRK Troms.

Denne artikkelen viser på en god måte et av poengene til oss som er imot vernepliktsordningen. Masse innkallelse, slik det har vært og er i dag også, medfører at Forsvaret må lære opp folk som overhode ikke vil være i tjenesten. Det gir ikke kvalitet, ikke på noen måte. Det gir et dårligere forsvar. Mange politikere vil likevel ha et dårlig forsvar for å opprettholde det såkalte folkeforsvaret.

Økt tilgang gir Forsvaret en mulighet til å plukke ut de som er best. Denne muligheten ville ha økt om verneplikten ble avviklet, og erstattet med profesjonelle soldater der tjenesten var en jobb med markedslønn. Med de rammebetingelsene Forsvaret kan by på i dag er det naturstridig at tilgangen på soldater er god. Dagens situasjon i Troms er et godt bevis på at tiden er inne for å bli ennå mer profesjonell. Tiden er inne for å gi de som vil gjøre en jobb for Forsvaret muligheten til dette, og avvikle dagens verneplikt.

I et systemskifte med mer frivillighet og mer profesjonalitet vil debatten om Forsvaret få en ny kurs. Det vil bli en mer spennende debatt om hvor stor organisasjonen skal være, og hvor mye penger som skal bevilges til Forsvaret over statsbudsjettet. Kanskje er 30 milliarder i året for lite, selv om skribenten tror det er nok til å drive en liten, profesjonell og effektiv organisasjon som er mye bedre enn det Forsvaret kan by på i dag. Nøkkelen ligger i å gi de som ønsker muligheten til å jobbe og utvikle seg ordentlige rammevilkår. De rammevilkårene er fullstendig fraværende i dag.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer