Ukategorisert

La butikkene holde åpent på søndagene

Politikerne i Lillesand vedtok at de vil ha søndagsåpent i butikkene, men Fylkesmannen avslo med en begrunnelse om at byen ikke er et «spesielt turiststed».

Dagligvarekonsulent Roy Michaelsen har tall som viser at varehandelen i Lillesand har 38 prosent høyere omsetning om sommeren. Michaelsen mener tallene taler for seg selv, og forsvarer søndagsåpne butikker, skriver NRK Sørlandet.

Av en eller annen merkelig grunn har politikerne ikke åpnet for at butikkene kan ha søndagsåpent. Det finnes noen få unntak. Fylkesmannen kan gi tillatelse til byer som er et spesielt turiststed. Det finnes enkelte byer i Finnmark som nyter godt av denne betegnelsen, og har åpne butikker også på søndager i sommerhalvåret.

Selvsagt bør butikkene kunne ha åpent også på søndager. Politikerne bør ikke regulere åpningstidene. Da Åpningstidsloven ble opphevet 1. april 2003 skulle liberaliseringen ha vært gjeldende for alle dager i uken, og ikke bare mandag – lørdag. Det er en håpløs innblanding i næringslivets drift å bestemme når butikkene kan ha åpent.

Skribenten har opplevd søndagsåpne butikker. Mitt lokalsamfunn blir nemlig betegnet som et spesielt turiststed. Ingen, verken næringslivet, fagforeninger eller forbrukerne har negative anmerkninger mot søndagsåpne butikker i Nordkapp.

Det er på tide å åpne for søndagsåpne butikker i Norge, uten at spesielle turistargument skal avgjøre åpningstidene.

Mest lest

Arrangementer