Ukategorisert

Obligatorisk avgift – et dårlig forslag

Ideen om en ny obligatorisk avgift som favner flere er dårlig, så dårlig at norske politikere kan bli fristet til å foreslå det samme.

Tv-lisensen er foreldet, mener svenske politikere. Politikere fra Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet de Gröna foreslår en ny obligatorisk avgift for alle som kan ta inn allmennkringkasting, enten det er via tradisjonelt TV, PC eller mobiltelefon. Forslaget har ifølge Svenske medier bred politisk støtte, skriver Svenska Dagbladet.

Også Sverige har i dag en TV-lisens på samme måte som Norge. Alle som eier et TV-apparat må betale avgiften som er på nesten 2000 kroner i året. Nå mener flere riksdagspolitikere at teknologien er i ferd med å løpe fra lisenssystemet. Seerne trenger ikke TV-apparat for å se TV. Derfor forslaget om en ny obligatorisk avgift som favner flere. Nå skal alle med datamaskin, parabol og mobiltelefoner betale den obligatoriske avgiften. Prinsippet om at brukeren skal betale legges fullstendig død, og det gjør forslaget svært dårlig.

Hovedgrunnen til at skribenten frykter at norske politikere kan slå følge med Sverige er at Kulturdepartementet vurderer å utvide avgiften, en sak Liberaleren skrev om i oktober. I tillegg er våre politikere glad for alle skatter og avgifter som kan innkreves. En ny obligatorisk avgift vil være å utvide skattenivået i Norge.

NRK-lisensen eller en obligatorisk medieavgift er en skatt på lik linje med andre skatter og avgifter vedtatt av politikerne. Det er umulig på liberalistisk grunnlag å forsvare NRK-lisensen. Derfor ønsker Liberaleren å avvikle lisesen, og privatisere NRK slik at alle aktørene kan konkurrere fritt og med like vilkår i TV-markedet.

Mest lest

Arrangementer