Ukategorisert

Kongen bør kunne straffes

Hadde det vært opp til oss hadde vi ikke hatt noe monarki. Når vi likevel har denne styringsformen bør prinsippet om likhet for loven være gjeldende. Det betyr at de kongelige i Norge bør kunne straffes ved lovbrudd på lik linje med andre borgere.

Det er Dagsavisen som tar opp debatten. Flere juseksperter og politikere vil endre Grunnloven og fjerne kongens immunitet.

Debatten har skudd fart fordi Danmarks prins Joachim ble tatt for å kjøre i 160 kilometer i timen langs motorveien. Etter dansk lov slipper han unna bot. Det samme ville ha vært tilfelle i Norge.

Grunnlovens § 5 opphøyer kongen som en hellig person som ikke kan straffes. Ansvarsfriheten gjelder både kongens statshandlinger og private handlinger. Det er ikke unaturlig å endre Grunnloven slik at vi får likhet for loven i Norge. Politikerne bør benytte muligheten til å ta debatten på prinsipielt grunnlag, uten at den springer ut fra enkelthendelser.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer