Ukategorisert

Kjøperne har vært dumme

Medlemmene, kjøperne og aksjeeierne i The 5 Percent Community har vært dumme. De som har gjort investeringer i selskapet har gjort dårlige investeringer. Dumheter kan ikke forbys gjennom lovverket slik enkelte politikere foreslår.

Liberaleren har tidligere tatt til ordet for å ikke forby såkalte pyramideselskap og spill. Et forbud vil gi et enorm svart marked med liten åpenhet. Ingen må tro at disse selskapene forsvinner dersom det kommer et forbud. Både markedsføringen og pengestrømmen forblir svart med et forbud.

Det er konkursen i The 5 Percent Community som dominerer media for tiden. Kanskje ikke så rart ettersom 70 000 nordmenn har investert sparepengene sine i dette selskapet. Det er altfor tidlig å si at selskapets ledelse har brutt loven. Konkursen kan ha kommet fordi de har vært ekstremt dårlig til å forvalte selskapets penger. Det må være lov å være dårlig. Det må være lov å gjøre en dårlig jobb, selv om det ikke bør skje.

Liberaleren tror på frihet. Vi ønsker at folk skal få bestemme hva de skal bruke egne penger til. Hva folk helt frivillig gjør med egne penger bør være en privatsak. Hvis noen vil satse penger på The 5 Percent Community eller andre virksomheter må det tillates. Et ytterligere lovforbud slik Trond Helleland, Høyre, foreslår reduserer folks frihet til å bruke egne penger slik de vil. I tillegg tas det svarte markedet til uante dimensjoner med ytterligere reguleringer.

Det er trassig at mange har tapt mye penger på The 5 Percent Community. Vi må likevel anta at de aller fleste har investert i selskapet helt frivillig. Mange har vært dumme, men dumheter kan ikke forbys.

Tags:

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Roy Alisøy
Roy Alisøy
17 years ago

Eg kjenner ikkje lovverket så godt på dette området, men vil ikkje ledelsen i pyramideselskap ofte operere på ein måte som gjev grunnlag for tiltale for svindel?

Lars Mæhlum
Lars Mæhlum
17 years ago

Kanskje informasjon om pyramidespill burde være en del av ungdomsskolepensum i samfunnsfag?
Det er på tide det faget tar for seg aktuelle problemstillinger uansett.

Fra arkivet

 • Roboter iblant ossRoboter iblant oss
  Effektive altruister forstår lite av hvordan mennesker faktisk tenker og føler.
 • Det er farlig å dele verden i kun toDet er farlig å dele verden i kun to
  Liberalismen er den ideologien som lider mest av å dele verden inn i to forenklede virkeligheter.
 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.
 • Tenk om det ikke fantes noen landTenk om det ikke fantes noen land
  Det er ikke så mange år vi har trengt pass for å krysse landegrenser.
 • Nordmenn minst liberalistiske på to tiårNordmenn minst liberalistiske på to tiår
  Høyresiden må ta hovedansvaret for at nordmenn er blitt mer positive til statlig innblanding og reguleringer og mer negative til privatisering.
 • Er det Trumps feil?Er det Trumps feil?
  Thor Steinhovden har skrevet en lettlest bok om bakgrunnen for hvordan amerikansk politikk er blitt som den er idag.
 • Overlagt sløsingOverlagt sløsing
  Tenk deg et barnetog som strekker seg fra Oslo S til Slottet. Vet du hvilken fremtid politikerne har planlagt for dem?