Ukategorisert

Kulturprisen – ikke en politisk oppgave

Det bør ikke være en kommunal eller fylkeskommunal oppgave å kåre kulturprisvinnere. Disse prisene bør private aktører stå bak, gjerne i et samspill med institusjoner lokalt og regionalt.

Kommuner og fylkeskommuner deler ut kulturpriser. I mange kommuner er dette en stor politisk sak med mye prestisje. Kulturprisen er i mange kommuner og fylkeskommuner en viktig tradisjon.

Magnar Osland ble kulturprisvinner for 2004 i Sørum kommune. Han vil nå levere tilbake prisen fordi Fremskrittspartiet lokalt mener valget av en kommuneansatt som prisvinner var et hån mot hundrevis av lokale frivillige som jobber med kultur som ren dugnadsarbeid. Selvsagt et godt poeng, og en beskrivelse hvorfor politikerne ikke bør blande seg inn i hva som er god og dårlig kultur.

De politiske skillelinjene gir forskjellige oppfatninger om kulturen. Dette bør politikerne ta hensyn til, og trekke seg ut av behandlingen med tildelinger av kulturpriser.

For Liberaleren er dette også et ideologisk spørsmål. Vi mener kulturlivet skal være fritt og selvstendig. Det som er god kultur for meg trenger ikke å bli betegnet som kultur for deg. Derfor bør denne former for konkurranser overlates til de private. De kan forme statuttene slik de vil, ettersom den økonomiske belastningen og eventuelle markedsgevinst forblir hos de ansvarlige for prisutdelingen.

Tags:

Mest lest

Arrangementer