Ukategorisert

Erna tapte

Kieu Tran (27) vant over den mektige kommunalministeren, da Stortinget i dag vedtok en særlov som gir 98 statsløse båtflyktninger fra Vietnam lov til å komme til Norge.

Med knapt flertall, 53 mot 47 stemmer (mindretallet besto av Høyre og AP!) vedtok Stortinget i dag at 98 statsløste flyktninger fra Vietnam skal få komme til Norge. Kieu Tran har jobbet i 3 år med saken. Hun har snakket med representanter for alle partier, og klart å overbevise et flertall. Men Ap snudde pga kommunalministerens frykt for gale signaler og ”sniking i køen”.

Det er en argumentasjon vi har liten forståelse for. Disse 98 var båtflyktninger fra det kommunistiske regimet i Vietnam. Mange av deres likesinnede var heldige og ble bl.a plukket opp av norske båter. Omtrent like mange møtte døden på havet fordi de ikke ble reddet. De 98 som nå har fått Stortingets klarsignal for å komme til Norge havnet opprinnelig på Filippinene. Der har de bodd i en flyktningeleir i hele 15 år.

Filippinenes myndigheter har ikke vært villig til å gi dem noe som helst, ikke arbeidstilladelse, oppholdstilladelse og heller ingen annen form for hjelp som kunne gi dem et fotfeste i tilværelsen og en plattform å stå på. Da hele flyktningeleiren brant ned ble beboerne tvunget til å tigge på gatene.

Kieu Tran har jobbet for å få disse 98 til Norge fordi samtlige har familie her. Mennesker som opplevet den skjebne å bli skilt på havet – under flukten fra et regime som forfulgte dem i hjemlandet. Slektningene til disse 98 kom altså til fredelige Norge, og har siden hatt en beskyttet tilværelse her. Større kontrast til tilværelsen på Filippinene kan knapt tenkes. Det bor mange med Vietnam som fødeland her i Norge. De aller fleste av dem er lovlydige og arbeidsomme mennesker som har klart seg bra.

De partiene som i forrige periode utgjorde flyktningeopposisjonen mot Aps jernharde regime under skiftende ansvarlige ministre (med Grete Faremo som den mest markante) stemte naturligvis for Kieu Trans anmodning om at de 98 vietnameserne skulle få komme til Norge. Det gjorde overraskende nok også FrP. Men de har sine egne begrunnelser; Det blir ingen krav om familiegjenforening i disse flyktningenes kjølvann, ifølge Per Sandberg.

Vi håper det med dagens seier i Stortinget kan settes punktum for flyktningetragedien i kjølvannet av kommunistenes maktovertagelse i Vietnam så langt tilbake som 1975. Og at deres landsmenn også snart kan få oppleve en hverdag uten frykt for å bli forfulgt for sine meningers og sin tros skyld. Og nyte godt av demokratiske rettigheter.

Å håpe at dagens avstemning og resultat innevarsler et mer liberalt klima er dog for meget å håpe på..

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer