Ukategorisert

FrP høvler

FrP omfavner KrFs kjernevelgere – og høvler mer enn budskapet for å tilpasse seg disse.

Liberaleren setter vrakingen av stortingsrepresentant Andrè Kvakkestad som 1.kandidat på Akershus Frps liste til valget neste år inn i en større sammenheng – og ser samtidig på de interne prosessene i fylkeslaget, der disse gradvis avdekkes.

Vil ha KrFs mest religiøse velgere
Carl I. Hagens tale til Levende Ord-menigheten til Enevald Flåten i Bergen i sommer viser at FrP strekker seg til nye høyder (eller skal vi si dybder?) for å nå velgere som bruker religiøse preferanser mer enn konkrete saker for å velge parti. Mange av disse velgerne er misfornøyde med KrF. Som anses for lite patente når det gjelder forsvar for Israel, motstand mot abort, homofiles rettigheter, og andre sentrale saker i den politiske debatten. Vel å merke debatten i de sekteriske religiøse miljøene..

Nå høvler FrP sitt politiske budskap for å tekkes disse velgerne; Partiets representanter er vanligvis fristilt i livssynsspørsmål. Men var ikke det i forbindelse m/SVs forslag om nøytral ekteskapslov, eller i forslaget om stebarnsadopsjon. FrP, som i sin liberalistiske storhetstid (1985 – 1994) forsøkte å begrense offentlige utgifter øser nå ut penger til noen av KrFs hjertesaker, spesielt opprustning av kirker. Politikken innrettes mer og mer på å oppnå troverdighet hos disse velgerne.

Høvler FrP mer enn politikken?
Efter Akershus FrPs nominasjonsmøte i helgen er spørsmålet om partiet ikke bare høvler politikken, men også kandidatene. Andrè Kvakkestad, stortingsrepresentant siden 1997 og medlem av justiskomiteen var innstilt på 1.plass. Han ble imidlertid vraket i en voldsom omkalfatring av nominasjonskomiteens listeforslag. Kvakkestad har vært en synlig og markert politiker, ikke bare på Stortinget men også i fylkestinget i Akershus.

Det ryktes at det ikke er innsatsen delegatene har noe imot. Efter forrige valg ble det kjent i VG at Kvakkestad hadde flyttet fra sin kone – og sammen med en mann. I medias oppslag i dagene efter nominasjonsmøtet har han ikke tatt til motmæle når media har definert ham som homofil. For det er nettopp legningen han mener er brukt mot ham. Partifeller i fylket mener at han ”snek” seg til en plass, ved ikke å offentliggjøre sin legning før valget i 2001. Privatlivets fred er altså noe det påstått liberalistiske partiet opphever for å vite mer om dem de nominerer. I hvert fall i Akershus. Det holder ikke med politiske standpunkter og meritter.

Når Siv Jensen kan få seg til å påstå i ØB idag at FrP hverken fisker efter kristenkonservative eller har brodd mot homofile må hun ha sovet i timen (for ikke å si siden lenge før sommeren). Fikk hun ikke med seg Carl I. Hagens tale hos Enevald Flåten? Eller hans opptreden i Holmgang nylig, der han allierte seg med svært kristenfundamentalistiske syn på homofiles rettigheter? Også valgforsker Frank Aarebrot sier det er vanskelig å være homofil i FrP med partiets tilnærming til sekteriske kristne miljøer.

Ursula Evje ut av FrP
Nominasjonskomiteens leder, avtroppende stortingsrepresentant Ursula Evje bekjentgjorde i går at hun melder seg ut av partiet hun har representert stillferdig på Stortinget i snart 2 perioder. Efter liberalistenes utmarsj i 1994 ble hun nominert på 2.plass i 1997, efter den ikke ukjente Fridtjof Frank Gundersen. 4 år senere var hun partiledelsens virkemiddel og kandidat for å bli kvitt nettopp det uberegnelige professorale orakel på 1.plass. Noe som lyktes. Til overmål meldte han seg ut av partiet rett efter at han var vraket. Det var vel forsmedelig å bli forbigått av en kvinne.

Når har Evje fulgt Gundersens eksempel, men ikke primært på grunn av vrakingen av Kvakkestad (om vi skal tro henne på hennes ord). Snarere på grunn av uryddighet i prosessen. Og det er ikke småtterier som har foregått.

I Østlandets blad (ØB) i dag fremkommer opplysninger om at Romerike samlet seg (med unntak for Evjes eget lag, Skedsmo) for å lage en plan om å endre komiteens forslag til liste. Gruppelederen i Skedsmo FrP, Wenche Pettersen, var av dem som ble fjernet fra en høy listeplassering (sammen med Kvakkestad). En annen som oppnådde samme skjebne var gruppelederen i Bærum, Anne-Gerd Steffensen. Bærum står dermed uten høye plasseringer på FrP-listen i Akershus for 2.stortingsvalg på rad.

Akershus har 3 nokså separate geografiske regioner. Asker og Bærum har vært sterke FrP-kommuner, det samme har Follo-kommunene. De siste årene har FrP fått mye makt på Romerike (bl.a med ordføreren i Ullensaker). Nå er Follo fullstendig fraværende på de plassene som kan gi FrP-mandater fra Akershus. Det skal bli interessant å se hvordan Follo-velgerne reagerer.

Ansatte blir folkevalgte
Morten Høglund erobret 1.plassen. Han sitter på Stortinget (utenrikskomiteen). Før dette var han ansatt i stortingsgruppen og i partiets sekretariat på Youngstorvet. Han er i den unike situasjon at han har vært varaordfører både i sin nåværende hjemkommune Asker, og før dette i Ski. Hans Frode Asmyhr erobret 2.plassen. Han er i dag sekretariatsleder for FrP på Stortinget. Og fylkesformann i Akershus FrP. Og gruppeleder i fylkestinget. Sjelden har en person hatt så mye makt i dèt fylkeslaget. 3.plassen bekles av Kari Kjønaas Kjos. Som er ansatt fylkessekretær (men også gruppeleder i Lørenskog). Litt lenger nede på listen (6.plass) står Ronny Røste fra Fet. Han er ansatt i sekretariatet på Youngstorvet, som avdelingsleder for skoleringsavdelingen.

Det er med andre ord få av de øverste kandidatene på FrPs Akershus-liste som ikke er eller har vært ansatte i partiet. De ansatte vil tydeligvis heller bli folkevalgte. For noen år siden hadde FrP et regelverk som forbød ansatte å bli tillitsvalgte eller folkevalgte samme nivå som de var ansatt. Men dette regelverket er endret..

Forbereder maktskiftet
Samtidig fortsetter prosessen med å forberede Carl I. Hagens tilsynelatende abdikasjon fra FrP-tronen. Det lå an til kampvotering om 3.plassen på stortingslisten i Oslo i går, mellom generalsekretær Geir Mo (opprinnelig fra Telemark) og Christian Tybring-Gjedde. Kampen ble avblåst ved at Mo efter valget kombinerer lederjobben for sekretariatet på Youngstorvet med å lede også partiets sekretariat på Stortinget. Dermed er det mye som taler for at han ikke blir ny nestleder under Siv Jensen på landsmøtet i 2006.

For de som er i tvil; Carl I. Hagen fortsetter på Stortinget til 2009. Hvis Jensens lederskap blir en fiasko har han en mulighet til å gripe tømmene igjen innen valget i 2009. Den formelle abdikasjonen skjer på landsmøtet i 2006. Om den er reell vet vi først ved nominasjonen foran 2009-valget..

Mest lest

Arrangementer