Ukategorisert

Regler er regler

Og ingenting kan endre på det. I UDI er byråkratene like mye firkanthoder som ellers i offentlig forvaltning. Det eneste som mangler er at UDI anklager russiske Irina Usanova for å ha planlagt sin manns død.

Hun var bare gift med fiskeren Kolbjørn Blomsø i tre måneder, før han døde på havet. Det er en død som mange av hans yrkesbrødre er rammet av før ham. UDI sier at utenlandske statsborgere minst må ha vært gift med nordmenn 1 år før de kan regne med å få opphold i landet, dersom ektefellen dør. VG kaller det regelverk på ville veier.

Efter mannens død har Irina skaffet seg bolig og jobb. Til tross for det korte ekteskapet og mannens ulykkelige skjebne makter Irina midt i sorgen å skaffe seg et fotfeste i tilværelsen, og ivareta omsorgen for sine to sønner. Slike folk trenger Norge flere av – uansett om de er født her eller der. Og støtten i lokalsamfunnet er massiv. Det er det som kalles folkevett og gangsyn. Slikt som er mangelvare i offentlig byråkrati.

Men UDI ser ikke det gode eksempelet for bare regler. Slik er nå engang verden når man er byråkrat.

Da er det opp til dem som bestemmer reglene; politikerne. Tror vi at Erna viser hjertelag før jul og instruerer UDI? Hun kan jo snakke for seg selv, og hennes statssekretær sier så enkelt og ansvarsfraskrivende at politiske myndigheter ikke legger seg opp i enkeltsaker. Så det så.

Venstre og KrF tilhørte flyktningeopposisjonen før valget i 2001. Men de har ikke flertall i regjeringen. Og hvem i Høyre vil vel legge seg ut med sjefen? Og risikere en fremskutt post i en H-ledet regjering en gang i fremtiden? Svaret gir seg selv.

Da er det bare opposisjonen igjen. Ap er så mye mer liberale nå enn da Grethe Faremo var i Ernas posisjon. Og SV er alltid for alt som er snilt og godt. Da er det bare FrP igjen. Får vi så en slags reprise på saken med de 98 vietnameserne? Neppe. For den slags regelendring vi her snakker om kan jo skape en presedens FrP ikke vil bifalle.

For Per Sandberg sa det jo så krystallklart da hans parti for en gangs skyld viste hjertelag med folk født utenfor kongerikets grenser; disse er så mye lettere å integrere. Og så kommer de ikke familiegjenforeningssaker.. Det er så vi føler at FrPs hjertelag har et iskaldt drag..

Om ikke noen lar julestemningen råde ser det mørkt ut for Irina.

Og da forsvinner også det gode eksempelet som kunne satt en mer romslig standard for norsk innvandrings- og integreringspolitikk.

Mest lest

Arrangementer