Ukategorisert

Trenger flere misfornøyde

Av og til er det slik at en tjeneste ikke bør være lett tilgjengelig. Av og til bør noe faktisk være litt ydmykende og nedverdigende.

Dagsavisen har i dag overskriften Misfornøyd med sosialkontorene. Brukerne føler ikke at deres problemer blir tatt på alvor. Liberalerens mangel på sympati er overstrømmende.

De fleste brukerne av sosialkontorene er voksne, friske mennesker som burde jobbet og levd på lønnen sin. De har av ulike grunner brukt mer penger enn de har eller foretatt andre valg i livet som har ført til at de får lyst til å få noen ekstra penger utbetalt uten å måtte jobbe for dem.

Handlinger har konsekvenser. Handlinger bør også ha konsekvenser. Folk som av ulike grunner har kjøpt diverse varer de ikke har råd til – det være seg dyr bil, dyr leilighet, ringt for mye med mobilen eller handlet på krita på El-kjøp – bør selv ta konsekvensene av sine valg. Selg bilen, kast mobilen, flytt til det billigste du finner på Oslo-øst og selg den flotte tv-en. Vær voksen og ikke lemp byrdene ved din uansvarlighet over på andre mennesker!

Nå sitter sikkert noen med lunchen langt opp i halsen. Fy, så umenneskelig! Forestill deg da følgende. Du kunne pakket sammen og reist hjem til mann, barn eller hobby etter lunch istedenfor å jobbe de ekstra timene. Timene etter lunch jobber du for å betale for mennesker som ikke jobber. Det er nærmere en million mennesker i Norge i arbeidsfør alder som ikke jobber. De mottar tvertimot lønnen din for det du jobber etter lunch. Og når den er brukt opp – det blir jo mye ringing i mobilen for de som har hele dagen fri – går de på sosialkontoret for enda mer penger.

Det er nemlig en grunnleggende økonomisk sannhet som man aldri kommer seg unna. Folk responderer på incentiver. Hvis prisen på øl senkes til 5 kroner halvliteren, drikker folk mer øl. Økes prisen på brød til 500 kr for en kneip, så spiser folk mindre kneip. Deler man ut penger til folk for å ikke jobbe, vil færre mennesker jobbe.

I mange tilfeller vil man motta mer penger i ulike offentlige støtteordninger enn man får gjennom en vanlig jobb, eller kanskje minimalt mindre. En av de største barrierene mot å slutte i jobben og leve på trygd er stolthet. Vilje til å klare seg selv. Den flaue smaken i munnen man får når naboen ser at man ikke jobber. Denne tendensen til å klare seg selv er sterk hos mange mennesker, den er imidlertid ikke evigvarende. Mennesker er konservative. Når det blir vanlig – over tid – at det er greit å motta penger fra staten, brytes denne barrieren ned og flere slutter å jobbe. Og lemper byrdene ved sitt liv over på andre.

I Norge er barrierene på full fart ned. Det er således på plass å bygge dem opp igjen. Folk på sosialkontorene bør møtes med en passe mengde forakt. «Du har 10 000 kr i måneden. Du handler for 20 000 kr i måneden. Din idiot! Skjerp deg!»

Husk, den konservative tendensen kan snues til noe positivt. Selv den mest uansvarlige kan lære seg å ta ansvar. Det handler bare om å bli vant til det. Gjøre det enklere å være ansvarlig enn å være uansvarlig.

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
17 years ago

Jeg synes det er greit å bruke sosialordningene hvis man gjør det for å få igjen skatt man mener man ikke burde ha betalt i utgangspunktet. Det har jeg gjort, med meget god samvittighet.

marius
marius
17 years ago

Kommentar til Bent: Forhåpentligvis er du klar over at det er en lang rekke forhold som kan resultere i behov for sosialhjelp. Det er derfor altfor primitivt å bruke (over)forbruk som eneste forklaringsvariabel for hvorfor enkelte trenger denne hjelpen. Sosialehjelpen skal være et sikkerhetsnett for de som av ulike grunner ikke selv greier å sørge for sitt eget livsopphold. Hvorvidt dette skal være en statlig oppgave eller overlates til det sivile samfunn, kan selvfølgelig diskuteres. Det ditt innlegg gir inntrykk av, er at disse menneskene uansett ikke fortjener hjelp. Så lenge man her på liberaleren fortsetter å fremsette så unyanserte… Read more »

Bent Mosfjell
17 years ago

Hvis Liberaleren hadde hatt 100 ansatte journalister, så kunne vi selvsagt laget en 100 siders rapport på hver sak der vi tok hensyn til alle sider ved saken, utførlig belyst med fotnoter og kilder. En av ulempene med radikale synspunkter, er at alle de forbeholdene som ikke kommer med i hvert tilfelle synes så godt. De samme manglene er der hos alle konservative, sosialidemokratiske bidrag også, men siden disse stemmer overens med folks eksisterende oppfatninger, synes de ikke. Selvsagt er det mange faktorer som spiller inn, men jeg er sikker på at den jeg påpeker er den viktigste. Gratisgoder blir… Read more »

marius
marius
17 years ago

Veldig glad for denne oppklaringen. Undertegnede er en ivrig leser av Liberaleren, men føler ofte at nyansene uteblir.
Det at mennesker klientifiseres, er selvfølgelig et godt poeng. Skriv gjerne mer om dette emnet, for hvor relevant er ikke denne problemstillingen innen velferdsstaten?

Mogens
Mogens
17 years ago

Jeg tror Bent Mosfjell kunne med fordel bevege seg ut av sitt eget forum og informere seg selv om sosiale virkninger av en uavhengig økonomi i samfunnet både lokalt og globalt. Fordelingen av goder og overskudd i et samfunn skjer ikke optimalt etter økonomiske modeller alene. Skyld heller teoretisk på at vi ikke har oppnådd de betingelser som skal til for at markedsliberalismen skal fungere optimalt. Argumentet ditt angående antatte trygdebrukere som misbrukere setter deg i et uheldig lys bl.a. fordi man neglisjerer en rekke detaljer forbundet med uheldige sosiale forhold, som markedsliberalismen desverre ikke tar hensyn til. Brevet ditt… Read more »

Anonym
Anonym
17 years ago

Til den som mener at det er tåpelig å bruke sosialordninger for å få tilbake skatt: Det er ikke tåpelig. Det er en grunn til at det har blitt veldig vanelig i Norge. Når vi lever i et samfunn hvor de fleste tenker som sauer, er det bedre å bli «korrupt» enn å forsøke å forandre systemet. Milton Friedman forsvarte det illegale markedet som noe positivt. Jeg forsvarer det å tenke på sosialordninger som å få igjen skatt på en kynisk måte som noe positivt. Det kan ta lang tid å forandre ett samfunn, så utnytt det etter din filosofi… Read more »

marius
marius
17 years ago

Til den som ble såret av min kommentar om lave karakterer: Illegale markeder er i utgangspunktet ikke forkastelig, i mange land er det faktisk en forutsetning for fylle de gapene en statskontrollert økonomi etterlater seg. Se bare på Cuba. Men det er selvfølgelig en vesensforskjell på å operere i svarte markeder, og å snike til seg urettmessig sosialhjelp. Jeg kan ikke skjønne at du sammenstiller så diametralt forskjellige måter å operere på. Min slengbemerkning om lave karakterer var selvfølgelig flåsete formulert, hensikten var kun å peke på manglende logisk forståelse. Forøvrig vil jeg anbefale høyere utdannelse, på sikt er det… Read more »

Fra arkivet