Ukategorisert

Fengselskøer

Offentlig sektor er preget av køer. I dag skriver Aftenpostenom hvordan fengselskøene øker igjen.

Under overskriften Soningskøen blir lengre igjenkan vi lese at køen er på 2333 dommer/155 000 fengselsdøgn. For åbli regnet med i køen, må det ha gått 2 måneder siden rettskraftig dom.

Det sies ofte at når man har sonet straffen, så kan man begynne på nytt. Det er tydelig at dette er noe som ikke haster… Dessverre. Det er viktig med hurtig fengsling av dømte kriminelleav to grunner.

For det første bør ikke vanekriminelle få lov til å gå løs etter at dom er avsagt, såsant man har fengsel, noe som er en annen diskusjon. For det andre er det viktig at de som ønsker å begynne et lovlydig liv, ikke får dette avbrutt av at de må inn og sone en gammel dom.

Køene illustrerer imidlertid bare et generelt problem med det offentlige. Kundene kan ikke gå til noen konkurrenter, så det er ikke noen grunn til god service. De kan vente. Køer er greit. Det er alltid køer i det offentlige. Med det gamle telemonopolet måtte man vente i månedsvis på telefon. I det gamle Sovjetunionen måtte man stå i kø for å få kjøpt mat. I dagens Norge må man sitte 2 timer i rushtrafikken på offentlige veier inn og ut av Oslo hver dag fra Bærum. Det samme gjelder selvsagt i fengslene.

En enkel løsning ville være private, konkurrerende fengsler. Med stykkpris kombinert med først til mølla, ville køene bli sågodt som fjernet. Verdt et forsøk!

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
OR
OR
17 years ago

Bør ikkje du skryte av FrP i dette innlegget. Dei blir ofte omtalt negativt her, men dei vil at private skal kunne bygge/drive fengsel

Beate bretdvet fengsel avd. Østensjø
Beate bretdvet fengsel avd. Østensjø
16 years ago

Hei leste innlegget ditt. Jeg er en kvinne som soner en dom for drap, fikk syv år og skal prøve å søke meg på hjemmesoning nå snart. Men synes det er grådig urettferdig når jeg hører begrepet «særlig positiv utvikling» – jeg synes det blir en for stor forskjellsbehandling av fangene her. Da tenker jeg på de narkomane feks. de trenger ikke mye framgang for at de kan si at de har en positiv utvikling. Hva med oss «lovlydige» som soner og får ødelagt både hjem og familie når en soner. Og har før soningen levd ganke selvstendig ute i… Read more »

site
8 years ago

It’s really a nice and useful piece of information.

I am satisfied that you simply shared this useful info
with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

Fra arkivet