Ukategorisert

Hagens favorittgren

i politikken er å plage Høyre. Med statsråder som Kristin Krohn Devold får Hagen sjansene servert hele tiden. Devold reddes av den korte tiden som er igjen til valget.

Carl I. Hagen har to yndlingsroller i politikken; som ansvarlig statsmann – og som antipolitikeren mot the Establishment. I Stortingets kontrollkomité er han statsmann nå om dagen. Når han også får inn et ekstra stikk ved å synliggjøre at Høyre ikke er Forsvarets Beste Venn, må dagen være komplett. Det er nesten som et Kinderegg; pakkeløsning med 3 gevinster samtidig. Og alt takket være Høyres falmende stjerne; Kristin Krohn Devold.

Kristin Krohn Devold var sammen med Oddvar Nilsen Høyres mest medieprofilerte fra opposisjonstiden i forrige periode. De fikk sin belønning; han som parlamentarisk leder, hun som forsvarsminister.

Legger seg ut med alle
Krohn Devold er iferd med å ødelegge Høyres posisjon som Partiet mest for Forsvaret, og som partiet der folk med bakgrunn fra næringslivet får styre statens penger med mer kompetanse og forstand enn sosialister og særinteressepolitikere. Når hun i tillegg er i konstant krig med offiserene og deres fagforeninger er det snart ikke flere å legge seg ut med.

Fagforeninger – også i Forsvaret
Bare for å ha nevnt det; fagforeninger er fagforeninger, også i Forsvaret. Her er det medlemmenes særinteresser som er første prioritet, ikke forsvarsevne eller økonomistyring. Oppnår man sympati for egen sak ved å svekke den øverste politiske ansvarlige så gjør man det. Krohn Devold får dermed liten sympati og hjelp fra offiserer med tradisjonelt konservativt politisk grunnsyn.

Tabbelisten
er lang, og så mangfoldig at Krohn Devold kan ikke skaffe seg søstersolidaritet mot mobbete machomenn i uniform. Økonomien i Forsvaret er bare rot, overskridelsene er store, og salget av Forsvarets eiendommer – som skulle gi klingende mynt i kassen – skaper bare røde tall i regnskapet, og påtale for uprofesjonell håndtering. Opposisjonen aner ugler i mosen ved flere av salgene, og faren for at det åpnes sak på sak i Stortingets kontrollkomité er stor.

Binder alle til masten
Det er den korte tiden som er igjen til valget som redder Krohn Devold fra å bli byttet ut. Hun er som en løs kanon på dekket til regjeringsskuten. Nå kan kaptein Bondevik bare håpe at skuten rir stormen av. Med Krohn Devold løs på dekk er hele mannskapet bundet til masten mens regjeringsskuten seiler mot septemberskjærene.

Mareritt i Det dannede selskap
Den gamle overskriften fra sjokkgallupen i 1988; ”Hagen større enn Høyre” som Dagbladet kjørte med stor glede for å plage Høyre og skremme velgerne, kunne vært kjørt som føljetong og overskrift på så godt som samtlige galluppresentasjoner siden forrige valg.

FrP er større enn Høyre, omtrent hele tiden. Hvis dette holder seg til valgdagen, vil ydmykelsen av høyresidens statsbærende parti være total. Å bli 4.størst ved EU-valget på 1990-tallet er for ingenting i forhold.

Derfor er det liten tvil om at det kan skape marerittstemning i Det dannede selskap i Høyres hus når man ser Hagen utfolde seg i Kontrollkomiteen og media – i clinch med en statsråd som opptrer så udannet at hun ikke engang kan svare på spørsmål når Stortinget spør. For hvert oppgitte blikk, sukk og bønn til komiteléderen om å instruere statsråden til å svare oppnår stjernetolkeren Carl I. Hagen i rollen som Carl I. Hagen å korsfeste Devold til Høyre til Katastrofen. Septemberskjærene nærmer seg ubønnhørlig. Det er lite med smult farvann å skue.

Kanskje kommer det en Herrens biskop og redder dem?

Tags:

Mest lest

Arrangementer