Ukategorisert

Interessant tvekamp

er i vente mellom regjeringspartiene og spesielt TV-media forut for valgkampen. Partiene i regjeringen har gjort som de 3 musketerer; samlet seg rundt mottoet ”En for alle, alle for en!”.

Ifølge Bergens Tidende (BT) har regjeringspartiene blitt enige om at dersom de tre partiene i Mestskattestjelealternativet (AP, SV, SP) blir invitert til TV-debatter skal også samtlige deltagere i Samarbeidsregjeringen også bli invitert. Dette ultimatumet er formet for å redde regjeringens juniorpartner Venstre fra total boikott og glemsel.

Lars Sponheim har uttalt at det finnes noen motkrefter mot Venstre i visse medieredaksjoner. En påstand både NRK og TV2 avviser totalt.

TV2, Ørnøi og Sunnmørsposten avgjorde 2001
Venstre-folk husker godt den totale boikotten partiet ble utsatt for av TV2 i valgkampen 2001, samt en lokal meningsmåling med derpå følgende lederartikkel i Sunnmørsposten en uke før valget samme år. Venstre kom svært dårlig ut, og lederen proklamerte at det var helt bortkastet å bruke stemmen sin på Venstre. I Møre og Romsdal manglet partiet bare en håndfull stemmer på å sikre Leif Helge Kongshaug gjenvalg.

På valgets første dag, søndag kveld, satt den såkalt uavhengige valgkommentatoren Stein Ørnhøi (tidligere stortingsrepresentant for SV) og sa noe av det samme. I Venstre-kretser er det en utbredt oppfatning at spesielt de to sistnevnte episodene kan ha kostet partiet de ca 2500 stemmene som manglet for å karre seg over sperregrensen. Partiet ble som kjent sittende med 2 representanter, isteden for 6 – 8 som en oppslutning over sperregrensen ville gitt. At også TV2s gjennomgående linje kostet Venstre mange stemmer, er man like enige om.

H og KrF biter negler
av spenning og redsel for Venstres valgresultat. Faller Venstre ut av Stortinget, faller også regjeringen. KrF kan aldri regjere alene sammen med Høyre. Og motstanden mot FrP er bastant i statsministerens parti. Et Venstre på 4% og mer berger regjeringen. Det må være derfor storebrødrene Høyre og KrF stiller solidarisk opp sammen med Venstre; en for alle – alle for en!

Media avviser diktat
Kanskje har regjeringspartiene gjort opp regning uten vert. For både NRK og TV2 avviser å la seg diktere – av regjeringen eller noen andre blant partiene. TV-kanalene vil selv suverent velge temaer – og debattanter. TV2s Stein Kåre Kristiansen sier de ikke vil la seg diktere, men er opptatt av å ha en ”fair” dekning av valgkampen. Noe de har hatt i alle år, sier han. Ikke alle vil underskrive på dét.

Hvem vinner tvekampen?
Her er det definitivt duket for tvekamp. Media er kjent for å hegne om sin uavhengighet som påfuglen om sine fjær. Hvis NRK og TV2 er like bastante, og regjeringen holder sammen, vil Jens, Kristin og Åslaug sitte der uten andre motparter enn FrP. Da kan regjeringen synke som en sten.

Hvis NRK og TV2 bøyer av vil påstanden om politisk diktat hagle fra både forståsegpåere og regjeringens motstandere.

Enden på visen kan bli at Høyre og KrF løsriver seg fra budet om ”enten å henge sammen eller henge hver for seg”, og tenker på sitt eget velbefinnende før Venstres. Da blir det skapt vondt blod i Samarbeidsregjeringen – som seiler mot havari med store hull i skroget.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer