Ukategorisert

Uenig i sammensetningen?

Er du en av de som mener for mange av politikerne på Stortinget er uten livs – og arbeidserfaring? Da bør du engasjere deg i nominasjonsprosessen. Det er der grunnlaget for Stortingets sammensetning settes.

Ukebrevet Mandag Morgen har tatt for seg de nye listetoppene foran høstens valg, og funnet at 11 nye representanter med minimal yrkeserfaring sannsynligvis havner på Stortinget. Mandag Morgen mener derfor at Løvebakken er i ferd med å bli et ”broilerbur”, skriver TV2 Nettavisen.

Det finnes et godt ordtak som ofte trekkes frem når ulike politikere diskuteres, nemlig vi har de politikerne vi fortjener. Det er et godt ordtak som medfører en stor grad av sannhet.

De som vil påvirke sammensetningen av Stortinget, fylkestinget eller kommunestyre må engasjere seg i nominasjonsprosessen i partiet de sympatiserer med. På den måten kan du aktivt delta i arbeidet med hvordan listen skal bli. Uten et slikt engasjement mister du retten til å påvirke partiets valg på nominasjonsmøtet.

På valgdagen kan du også påvirke gjennom å bruke stemmeseddelen. Du kan velge å stemme på et parti som ikke har en ”broiler” som listetopp.

Det kommer ofte kommentarer fra velgerne med negative vinklinger om politikerne. Mange mener tydeligvis at for mange av våre folkevalgte mangler arbeidserfaring og livserfaring. Skribenten er ikke enig i disse påstandene. Rett og slett fordi de som er på Stortinget har fortjent plassen, uansett alder eller arbeidserfaring. De gjorde det godt i nominasjonsprosessen og fikk velgernes tillit gjennom valget. Noe mer kan vi ikke forlange i et demokrati.

Vårt valgsystem er bygd opp gjennom konkurranse. Først skal kandidatene konkurrere om plassene internt i partiet. Deretter er det konkurranse mellom partiene. De som får flest stemmer vinner, og blir å representere sitt parti og sitt fylke på Stortinget. I en slik konkurranse må alle kunne delta. Vi kan ikke sette en aldersgrense på 30 år eller et krav om minimum 10 års arbeidserfaring. Slike krav vil redusere den frie konkurransen skribenten setter så høyt i vårt demokrati.

Mest lest

Arrangementer