Ukategorisert

Sløsing med hjelpepenger?

Min reisekamerat ble oppgitt når han oppdaget at hjelpemannskapene reiste til Bangkok på de dyreste billettene. –De skal gjøre en viktig jobb, men trenger ikke å reise med business-billetter, mente min reisekamerat.

I dag kom nyheten om at 58 nordmenn er identifisert omkommet og 26 fortsatt savnet etter flodbølgekatastrofen i Asia, skriver VG. I forbindelse med presentasjonen av disse tallene kom jeg til å tenke på turen til Bangkok 29. desember.

Vi var to venner som reiste på ferie helt på tampen av 2004, kun noen få dager etter katastrofen i Asia. Det ble en spesiell reise på grunn av stemningen på flyet. Mange av passasjerene var representanter fra ulike hjelpeorganisasjoner, og de reiste med business-billetter. Pris ca 30 000 kroner. Det er nesten tre ganger så mye som en ordinær billett på denne ruten. Derfor reagerte mitt reisefølge.

Dette eksemplet viser at mange hjelpeorganisasjoner sløser en del med penger gitt av folk som gjerne vil hjelpe. Selvsagt er det småpenger vi snakker om i dette tilfellet, men min reisekamerat reagerte. Han vil aldri bidra mer med økonomisk nødhjelp fordi han reagerte på at business-billetter ble brukt.

Hvorfor bruke 28 000 kroner per person når de rimeligste billettene koster 10 000? Store kostnader på reise og administrasjon betyr mindre penger i hjelpeaksjonen.

Mange bidrar helt frivillig med økonomisk bistand til organisasjoner som Røde Kors, Redd Barna og Norsk Folkehjelp. For mange av oss er denne bistanden viktig. Det betyr at vi hjelper mennesker som er i nød. Det er likevel viktig å huske at deler av pengene som gis blir borte underveis. Organisasjonene klarer ikke å gi alt til ulike gode formål. Noe forsvinner langs veien. Noen av oss aksepterer det. Andre gjør det ikke.

Tags:

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Runar Karlsson
Runar Karlsson
17 years ago

Noe må nødvendigvis forsvinne på veien i form av administrasjonskostnader (lønn, reisepenger, osv.), men det er totalt uakseptabelt at man reiser på luksusklasse når man er ute i et slikt ærend. De pengene som ble brukt på unødvendig dyre billetter kunne ha vært brukt til nødhjelp til hundrevis – kanskje tusenvis – av mennesker. Det var dette pengene ble samlet inn til! En slik pengebruk som skribenten beskriver over er uakseptabel!

Anonym
Anonym
17 years ago

Dette er en sak som norsk presse helt sikkert vil interessere seg for. Hva med å tipse VG og skape litt rabalder? Kanskje det ligger en grunn bak- flyselskaper som ikke vil selge turistbilletter til firmaer, ol. Jeg tviler dog sterkt på det. Jeg synes dog man ikke skal klandre noen, det blir litt for sosialistisk kost å dømme noen for dette. Kanskje de trengte av helt nødvendige grunner trengte å lade opp energi, og ikke var lystne på å sitte sammen med fulle nordmenn bak i flyet. Det gjelder kun å få det publisert, slik at folk som støtter… Read more »

Fra arkivet