Ukategorisert

Selger mye mindre rusbrus

Tall fra Vin- og brennevinsimportørenes forening viser at salget av rusbrus i dagligvarebutikkene ble halvert fra 2003 til 2004. Det betyr at motstanderne av rusbrus i butikkene tok veldig feil i sine advarsler.

Nedgangen var på 33 prosent, viser statistikk fra Vin- og brennevinsleverandørenes forening, som står for hoveddelen av importen av rusbrus og cider. Til sammen ble det solgt 9.500 liter rusbrus og cider i fjor, mot 17.500 liter i 2003. Til sammenligning ble det solgt 240.000 liter øl i 2004, skriver NRK på sin internettside.

KrF benyttet rusbrusen som tema i valgkampen i 2003. Budskapet var at dersom rusbrusen kom i butikkhyllene ville rusproblemene nå uante høyder. Salgsrapportene viser at KrF tok feil, og dermed mister Dagfinn Høybråten sitt parti mye av troverdigheten i alkoholpolitikken. Rusbrus i butikkene har ikke medført økt salg.

Det finnes politikere som mener avgiftsøkningene på rusbrusen har vært med på å dempe salget. Det har skribenten få kommentarer til. Konklusjonen er at rusbrusen var en flopp, til tross for salg fra dagligvarebutikkene.

Liberaleren tror folk flest er i stand til å ta frie valg i alkoholpolitikken, selv om alkohol selges i butikkene. Butikksalg betyr ikke at folket havner ”kollektiv på fylla”, slik Siv Jensen så utmerket kommenterte denne saken på FrP sin internettside. Nedgangen i rusbrussalget betyr at økt tilgjengelighet ikke automatisk betyr økt konsum.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer