Ukategorisert

Distriktspolitikk – det har vi nok av

Politikerne bør ikke lage flere distriktspakker. Distriktspolitikken har hatt gode rammevilkår de siste tiårene uten at det har gitt fenomenale resultater. Nå vil SP-leder, Åslaug Haga, satse ennå mer penger på kommuner i Utkant-Norge.

Haga varsler flere forslag på helgens landsmøte. Et av forslagene vil være å sette av 20 milliarder kroner av oljepengene til et regionalt næringsfond, skriver Nationen.

Det finnes mange næringsfond i distriktskommunene. Senterpartiets leder bør lede etter gode resultater fra disse fondene. Hun vil ikke finne mange. Dette sier ikke skribenten fordi han er imot offentlige subsidier til næringslivet. Næringspolitikken i distriktene har rett og slett vært lite vellykket, og det har kostet skattebetalerne mange milliarder kroner. Distrikts-Norge trenger ikke mer av samme politikk. Derfor er det frustrerende at Haga vil bruke mange milliarder på en politikk som ikke vil fungere på lang sikt.

Det er vanskelig å komme med et fasitsvar på god distriktspolitikk, rett og slett fordi det å sentralisere offentlige tjenester kan være god politikk for å effektivisere offentlig sektor. Med sentralisering kommer fraflytting, dårligere kommuneøkonomi og dermed press mot mange tjenester mange tar som en selvfølge. Fraflytting fra Finnmark eller Troms trenger ikke å være negativt. Staten kan ikke bestemme hvor folk skal bo eller hva de til enhver tid skal tjene!

Politikerne bør forbedre de generelle rammevilkårene for næringslivet i Norge. Det kan gjøres med å senke skatter og avgifter. Mange regler kan også fjernes slik at det blir enklere å være selvstendig næringsdrivende. Et slikt systemskifte vil komme alle til gode, både bedrifter i distriktene og Oslo. Med bedre rammevilkår kan ressursene utnyttes der de er. Det vil Kyst-Norge tjene på.

Få eller ingen politikere ønsker systemskiftet som er lansert i korte drag ovenfor. Rett og slett fordi offentlig sektor må reduseres kraftig for å få til en slik politikk. Det betyr at folk må få frihet og ansvar til å styre over eget liv. Ingen av partiene på Stortinget er villig til å innvilge befolkningen denne friheten.

Hvis Åslaug Haga tror et næringsfond vil snu dagens utvikling, da er hun mer ”gammeldags” enn skribenten trodde det var mulig å være. Det eneste hun oppnår er økt forskjellsbehandling av bedrifter som skal konkurrere i det samme markedet. Det gir ulike konkurransevilkår. Ingen må tro at et politisk inngrep i markedet er mer vellykket enn å la markedet råde på egenhånd.

Comments are closed.

Mest lest

Fra arkivet

 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.
 • Bærekraftsmålene – klima som den store samlende sak?Bærekraftsmålene – klima som den store samlende sak?
  Klima og miljø er del av bærekraftsmålene. Hvordan skal dette samle menneskeheten? Og hvordan var det nå med rettsstaten? Siste og fjerde del av en artikkelserie om bærekraftsmålene – med en oppsummering.
 • Voltaire – vi trenger deg!Voltaire – vi trenger deg!
  Filosofen Voltaire formulerte selve essensen for forsvaret av ytringer.
 • Fremtiden verken kan eller bør planleggesFremtiden verken kan eller bør planlegges
  Offentlige myndigheter er uegnet til å planlegge fremtiden. Noen ganger er offentlig intervensjon giftigere enn en slange. Derfor bør markedet reguleres minst mulig.
 • Selve boken om Berlinmurens fallSelve boken om Berlinmurens fall
  Hvis du vil lese noe intenst spennende og faglig solid om Berlinmuren siste dager, trenger du ikke lete videre.
 • Tiåret det var så brattTiåret det var så bratt
  Det har vært et interessant tiår. Miljø, økonomi og minoriteter har vært sentralt.
 • Er det Trumps feil?Er det Trumps feil?
  Thor Steinhovden har skrevet en lettlest bok om bakgrunnen for hvordan amerikansk politikk er blitt som den er idag.