Ukategorisert

Lederne og lønnen

Lederne i de store bedriftene, med over 250 ansatte, hadde en lønnsvekst på 12,3 prosent. Det er betydelig mer enn folk flest fikk.

Folk flest fikk en lønnsvekst på litt under 4 prosent i fjor. Det var i tråd med målene norske arbeidsgivere mener vi må ha om industriens konkurranseevne ikke skal svekkes ytterligere, skriver Aftenposten.

Det som er betenkelig med meldingene om stor lønnsvekst for lederne er at mange bedrifter har bedt de ansatte om å vise moderasjon. Når en ber arbeidsstokken vise måtehold bør det også gjelde for toppene. Det blir vanskelig å opprettholde moderasjonslinjen dersom lederne får i pose og sekk. Troverdigheten forsvinner dersom lederne behandles svært ulikt i forhold til andre ansatte. Det er da ordet dobbeltmoral kan brukes, og det gjøres jevnt og trutt når lederlønninger debatteres.

Det finnes gode argument for en betydelig lønnsvekst for lederne, nemlig at markedet råder. Lederlønningen bestemmes i forhandlinger, inngått i frivillighet, mellom hver enkelt leder og bedriften lederen er engasjert i. Slik har det vært og slik må det være i fremtiden. Det er markedet som bestemmer hvor mye hver enkelt leder skal tjene, enkelt og greit. Markedet bør råde også for andre ansatte. Kanskje kunne diskusjonen om lønninger da ha blitt lagt død. Markedet ville ha fastsatt prisen, og et mer velfungerende system finnes ikke.

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Marius
Marius
16 years ago

Markedet trekker ofte frem som den beste regulatoren her på Liberaleren, og det er selvfølgelig mye fornuftig i det. Men man må være klar over hvor komplisert markedet er. Markedet påvirkes av en rekke faktorer, faktorer som den enkelte bedrift ofte ikke har noen mulighet til å påvirke direkte. Jeg tenker her på f.eks inflasjon. Lønnsveksten i samfunnet tilpasses den generelle prisstigningen i samfunnet, altså inflasjonen. Ofte observerer man at ledere tilbys lønninger som langt overgår den generelle prisstigningen. Av og til er det så ille at lederlønninger er en av de viktigste faktorene som forklarer en bedrifts økonomiske vansker.… Read more »

marius
marius
16 years ago

Markedet trekker ofte frem som den beste regulatoren her på Liberaleren, og det er selvfølgelig mye fornuftig i det. Men man må være klar over hvor komplisert markedet er. Markedet påvirkes av en rekke faktorer, faktorer som den enkelte bedrift ofte ikke har noen mulighet til å påvirke direkte. Jeg tenker her på f.eks inflasjon. Lønnsveksten i samfunnet tilpasses den generelle prisstigningen i samfunnet, altså inflasjonen. Ofte observerer man at ledere tilbys lønninger som langt overgår den generelle prisstigningen. Av og til er det så ille at lederlønninger er en av de viktigste faktorene som forklarer en bedrifts økonomiske vansker.… Read more »

Martin
Martin
16 years ago

Lurte på om eg skulle skrive ein kommentar – kom til slutt fram til at eg ville gjere det trass ein gnagande tvil. Løn er som alt anna ein variabel – marknad og etterspurnad (som i praksis burde styre alt) er det ideelle «styreverktyet». Leiarlønene blir i stor grad, diverre ikkje i alle tilfelle, styrt etter kor god leiaren er. I dømet til Marius (Arne A. Jensen) ser vi ein leiar som fekk for godt betalt i høve til kor dyktig han er/har vore (Braathens, Ementor – til dømes). Spørsmålet er vel om ein kan sjå slik på situasjonen for… Read more »

Fra arkivet