Ukategorisert

Krever fortsatt skolemat

Barneombudet gir seg ikke. Reidar Hjermann ønsker et fast, gratis og delikat måltid til alle norske skolebarn, først og fremst grunnskolebarn, men også til videregående.

Dette kravet ble fremmet av barneombudet høsten 2004, en sak som ble kommentert av Liberaleren i september. Vår motstand mot tiltaket er prinsipielt. De samme argumentene som ble brukt i fjor høst kan brukes igjen.

Denne gangen får ombudet vann på mølla fra England. Superkokk Jamie Oliver har en dialog med statsministeren for å styrke ordningen med skolemat. I god politiker stil lover Tony Blair 220 millioner pund i økt satsing på skolemat. Også der er det skattebetalerne som må finansiere politikernes løfter.

I fjor fikk barneombudet i Norge nedsatt en ekspertgruppe som har arbeidet frem en vurdering av innføring av skolemåltid i den norske grunnskolen. Ombudet drømmer om å innføre skolemåltid hvor retningslinjer fra helsemyndighetene bestemmer hva et skolemåltid skal inneholde. På den måten skal staten få grep om næringsinntaket til ungdom, skriver VG.

Liberaleren er motstander av ”gratis” skolemat, eller skattefinansiert matservering på skolene. Mat og måltider bør være et privat ansvar . Der bør barn, ungdom, foreldre og foresatte sette de totale rammene. Det blir galt dersom staten skal servere brødskiver og melk for å få de håpefulle til å spise mindre sjokolade.

Det blir like galt at det offentlige kommer med krav til elevenes skolemat, slik det gjøres på mange skoler i dag. På mange skoler får ikke elevene drikke for eksempel saft eller spise brødskive med skinke og majones fordi rektor eller lærer mener et slikt kosthold er usunt. Skrekkpropagandaen om kostholdet fører ingen sted. Det er det samme som å si at du blir narkoman av å prøve hasj. Alle oss som har prøvd vet at det ikke stemmer.

Mest lest

Arrangementer