Ukategorisert

Små endringer i Høyre

I helgen hadde Høyre landsmøte. Ingen i Liberalerens redaksjon var til stede, men vi har bedt Jan Arild Snoen kommentere noe av det som har blitt kjent fra landsmøtet gjennom utallige oppslag i media gjennom hele helgen og oppslagene fra i dag tidlig.

Jan Arild Snoen er allerede godt kjent for liberalister i Norge. Han står bak mange artikler, foredrag og bokutgivelser. Han fikk også FRIdemokratenes Frihetspris i 1994.

Snoen er medlem i Høyre, men var ikke tilstede på landsmøtet. Han har som mange andre fulgt møtet via media. Vi var likevel nysgjerrig på hans meninger om Høyre etter helgens landsmøte på Radisson SAS Plaza Hotel i Oslo.

Har ikke full oversikt
–Jeg har ikke snakket med noen som var på landsmøtet. Jeg har derfor ikke full oversikt over hva som faktisk ble vedtatt og hvor tette viktige avstemninger var. Jeg vil likevel prøve å kommentere spørsmålene fra Liberaleren, sier Jan Arild Snoen.

Vi var fornøyd med hans tilbakemeldinger på å gi generelle kommentarer basert på det han har fått med seg fra media. Det betyr at utgangspunktet er bra, og vi er spent på hans bedømmelse av partiet Høyre etter helgens forhandlinger.

Frustrerende
Jan Arild Snoen, hva syns du var det gledeligste på landsmøtet, og hvilke vedtak gjør deg frustrert?
–Jeg har ikke funnet noe spesielt å glede meg over, utover at Unge Høyre markerer en mer konsekvent liberal linje enn tidligere, selv om det også her er noen unntak. Endringene i partiprogrammet, både i forhold til det forrige og det som programkomiteen la frem, er små. Noe annet var da heller ikke å forvente. Høyre forblir en litt kjedelig og forsiktig blanding av konservatisme og liberalisme, sier Snoen.

Skribenten er hjertens enig med Snoen. Kanskje er det den kjedelige blandingen mellom konservatisme og liberalisme som gjør det så utrolig frustrerende å være medlem av partiet. Mer frustrerende enn de som ikke har medlemskap i partiet klarer å forstå?

–Det mest frustrerende er at partiet har endret sitt partiprogram når det gjelder pensjon. LO har krevd tvungne tjenestepensjoner for alle, og Høyre har innfridd kravet, selv om mer tvang og A4-løsninger burde være sterkt i strid med partiets prinsipper. Høyre har ikke bare gått med på dette som et kompromiss for å få til en pensjonsreform, men likegodt endret Høyres program, attpåtil før et pensjonskompromiss er i boks, sier Snoen.

–Den andre store skuffelsen er Erna Solbergs uttalelser til Dagbladet om at Høyre først og fremst skal markere regjeringens politikk i valgkampen, sier Snoen.

Taktisk uklokt?
Jan Arild Snoen har lite til overs for Høyres strategi om først og fremst å markere regjeringens politikk i valgkampen, og ikke partiets egne løsninger.

–Det gjør det vanskelig for mange av Høyres velgere som ikke kan fordra KrF og Bondevik, og kan føre til at mange av oss blir sittende hjemme. Ernas logikk er at dette blir et regjeringsvalg, der det er viktig å fremstå samlet mot et rød-grønt regjeringsalternativ. Høyre skal gå til valg på «mer av det samme», og skremme med hvor fælt alternativet kommer til å bli. Jeg tror velgerne aksepterer at partiene stiller til valg som enkeltpartier og finner kompromisser etter hvert. Vi har jo ikke hatt en flertallsregjering på en generasjon, og det er bare en liten elite som er veldig opptatt av at det skulle være et problem, ikke vanlige velgere. Dersom Solberg underbygger betydningen av klare alternativer, skyter hun seg dessuten i foten, fordi en fortsatt Bondevik-regjering uansett vil være avhengig av kompromisser med FrP eller Arbeiderpartiet, mener Snoen.

–Høyre trenger å tegne et positivt bilde av hvordan HØYRE vil forandre Norge, ikke hvordan en Bondevik-regjering stort sett vil beholde alt som det er i dag. Dersom Høyre går til valg uten Høyre-profil skapes frustrasjoner, ikke minst blant det klare flertallet av partiets velgere som gjerne vil ha en form for samarbeid med FrP. I den grad FrP kan kalles et høyreparti, ligger tyngdepunktet av Høyres velgere til høyre for dagens partiprogram. Med en enda mer sentrumsorientert profil, vil mange velgere lekke til FrP, sier Snoen som legger til følgende setning: Mer av det samme og Bondevik som frontfigur er en oppskrift på valgseier – for Carl I. Hagen!

Liberalister i Høyre
Mange av Liberalerens lesere er medlem av Høyre, og forholder seg likevel til liberalismen som ideologi. Vi ba Snoen kommentere om det blir enklere å være liberalist i Høyre etter dette landsmøtet?

–Jeg har i mange år ment at for dem som ønsker å jobbe partipolitisk for liberalismen, er det mest effektivt å gjøre dette i Høyre, selv om jeg også respekterer at andre finner det mer naturlig å gjøre det i Venstre eller FrP. Høyres landsmøte har ikke fått meg til å endre standpunkt. Partipolitikken vil alltid gi en jevn strøm av frustrasjoner for alle som er ideologisk bevisste og opptatt av prinsipper, avslutter Jan Arild Snoen som er liberalist og har sitt partipolitiske medlemskap i Høyre.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer