Ukategorisert

Markedet må råde

Vi som er for desentraliserte forhandlinger er ikke overrasket eller sjokkert over at en rekke leger får ekstra betaling eller frynsegoder for å jobbe i distriktene. Markedet må råde i arbeidsmarkedet, også når det gjelder helsepersonell.

Det bør ikke overraske noen at det er mer kostbart å skaffe akademisk arbeidskraft i små kommuner sammenlignet med store byer. Leger er ingen unntak i så måte. I mange kommuner får legene alt fra ekstra betaling til lange ferier. Det finnes også eksempel på andre frynsegoder. Legene har kompetansen mange distriktskommuner etterspør, og dermed øker betalingen, enten i form av lønn eller frynsegoder.

Dette kommer frem gjennom en undersøkelse Riksrevisjonen har gjort, i følge NRK. Politikerne reagerer, og stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo, SV, vil stoppe kravmentaliteten. Klarer han det utfordrer han markedet på en måte ingen har sett før. Ingen ting tyder på at Ballo eller andre kan styre denne utviklingen. Stikkordene er nemlig tilbud og etterspørsel, og det er det som fastsetter godtgjørelsene.

Liberaleren ønsker at markedet skal råde også på dette området. Det er ikke unaturlig at en kommune eller et sykehus, privat eller offentlig, må betale markedspris for kompetansen som en lege har. Alt annet ville faktisk ha vært merkelig.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer