Ukategorisert

Drømmeruss?

Anita er en representant for drømmerussen. Hun fester gjerne, men vil ikke krenke andres frihet eller eiendom. For en herlig rødruss jente!

Russefeiringen er i gang for mange tusen ungdommer. I flere uker fester og herjer skoleungdom utkledd i forskjellige farger. Mest kjent er rød – og blårussen, men også ungdommer i andre farger blir lagt merke til i dagene før 17. mai.

Liberaleren har tatt en prat med Anita, en av de som deltar i russefeiringen. Hun har gjennomført tre år med allmennfag, og vil feire sammen med klassekameratene at mye av skolegangen er over.

Fortjener feiringen
Anita mener hun og hennes medruss fortjener feiringen. Hun mener det er en frihet å få feire at skolegangen er over.

–For mange av oss er vi inne i den siste skoletiden med gode venner. Det er venner vi har holdt sammen med i mange år. Når videregående er over skilles våre veier. Russetiden er en feiring av at skolen er over. Like viktig er den ”siste” festen med vennene. Derfor nyter jeg russetiden min, sier Anita.

Russen krenker andre
Også i år er det skrekkhistorier der russen krenker andres frihet eller eiendom. I mange aviser kan vi lese om alt fra høy musikk til knuste flasker og bortføringer av grunnskole elever. Anita tar avstand fra disse krenkelsene, og innrømmer at hendelser som krenker andres frihet og eiendom kan bety slutten for russefeiringen.

–Det er viktig å vise respekt for andre selv om vi er russ. Vi skal ikke utøve tvang mot andre, og det er viktig å respektere andres eiendommer. Det store flertallet klarer dette, men også russen har elementer som ikke klarer å vise andre respekt, mener Anita.

I hennes kull har det vært bred debatt om innholdet i russetiden. Hun føler ikke at hun har vært i mindretall når hun har krevd at også andre avgangselever skal akseptere folks frihet og eiendommer i russefeiringen.

–Vi har hatt diskusjoner. Spesielt etter oppslag i media om uheldige situasjoner. Jeg føler det er bred enighet om de verdiene jeg står for. Ikke alle klarer å etterleve verdiene, men vi prøver etter beste evne, sier Anita.

Frihet
–Det er en frihet for oss som er russ å drikke, ha sex, gå i uniformene og være våkne til langt på natt. Jeg mener dette er en naturlig del av feiringen, og reagerer ikke på en del av oppslagene som handler om fyll og sex, sier Anita, som også innrømmer at hun selv har hatt stor omgang med alkohol i russetiden.

–Det jeg reagerer på sammen med mange andre er når vi påfører andre tvang. De som kritiserer russen for dette har viktige poeng. Likevel er størsteparten av russetiden gledelig der vi ikke bryter viktige prinsipp, men nyter godt av egen frihet, mener Anita.

Ha en fin dag
Anita vil avslutningsvis ønske alle en riktig god 17. mai.

–Jeg håper vi som feirer russ og alle andre bruker friheten slik at vi ikke plager andre. Det må være lov å gjøre ”gale” ting innimellom, men galskapen må ikke gå utover andre, sier Anita, som ønsker alle en riktig god 17. mai.

Det var for skribenten hyggelig å møte en reflektert avgangselev som uten tvil satte pris på egen frihet uten at det skulle gå utover andre. Måtte hennes eksempel bli fulgt av både røde, blåe, svarte og elever med andre ulike farger natt til 17. mai.

Mest lest

Arrangementer