Ukategorisert

Pass til selvkost

Neste år håper staten å tjene noen hundre millioner kroner på våpen- og passgebyret. Prinsippet om selvkost gjelder tydeligvis ikke. Passet er blitt en melkeku for staten.

Et pass koster i dag 990 kroner for voksne og 420 kroner for barn. I Sverige er prisen 225 kroner for absolutt alle. Det betyr at svenske politikere bruker prinsippet om selvkost i langt sterkere grad enn det vi gjør i Norge. Det er beklagelig at prisen for et pass er satt høyt slik at denne tjenesten kan subsidiere andre deler av offentlig sektor. Sånn bør det ikke være, og både regjeringen og Stortinget bør sørge for å senke denne avgiften drastisk.

Prinsippet om selvkost bør gjelde, og politikerne bør lete etter muligheter slik at passet kan produseres til lavest mulig pris. Kanskje er det på tide å vurdere konkurranseutsetting eller privatisering av også denne oppgaven? Dagens organisering er uten tvil uheldig. Det bevitnes av prisen som for meg vil være nesten 1000 kroner for et pass.

Tags:

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Fremtiden verken kan eller bør planleggesFremtiden verken kan eller bør planlegges
  Offentlige myndigheter er uegnet til å planlegge fremtiden. Noen ganger er offentlig intervensjon giftigere enn en slange. Derfor bør markedet reguleres minst mulig.
 • Engler og demonerEngler og demoner
  To 16-åringer har fått voldsom oppmerksomhet i 2019, men de blir behandlet svært ulikt.
 • Har du betalt “forsikring” hos staten?Har du betalt “forsikring” hos staten?
  Hva tror du forsikringsvilkårene består av, loven som kan endres eller "samfunnskontrakten" som ingen har sett?
 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • Frihandel er alfa omegaFrihandel er alfa omega
  Handelskrig skaper kun usikkerhet, mistillit og tapere.
 • Ruspolitisk sensur i skolen, igjenRuspolitisk sensur i skolen, igjen
  Legalisering av cannabis er stadig mindre kontroversielt. Likevel nektes politisk engasjert ungdom å ytre meningene sine om rusreform på norske skoler.
 • Norske tilstanderNorske tilstander
  På 1970-tallet startet Norge et oljeeventyr uten like, og det har siden lagt føringene for den norske økonomien.