Ukategorisert

Skolematen kommer

I mai leverte SV-representantene Kristin Halvorsen, Rolf Reikvam og Lena Jensen et dokument 8-forslag til Stortinget, der de ber regjeringen fremme en sak for Stortinget som sikrer gjennomføring av skolemåltid i grunnskolen, inkludert oversikt over behov for praktisk tilrettelegging, finansieringsbehovet for kommunene og en tidsplan for gjennomføring i kommende stortingsperiode.

Det er forventet at den saken vil gå igjennom med støtte fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Dermed sikrer denne skolematalliansen nok et skattefinansiert i velferdssamfunnet.

SV-representantene håper på en prøveordning fra 2006, men vil utvide ordningen i løpet av neste periode. Målet er å utvikle ordningen i neste periode med lengre pause for elevene. Ingen vet kostnadene ennå, men to milliarder kroner er et overslag som brukes.

Liberaleren er motstander av ”gratis” skolemat, eller skattefinansiert matservering på skolene. Mat og måltider bør være et privat ansvar. Der bør barn, ungdom, foreldre og foresatte sette rammene.

Skattefinansiert skolemat betyr større offentlig innflytelse på et område som hører hjemmet og familien til. Nok en gang overtar staten oppgaver som bør utøves av andre. Matpakken har vært og bør forbli et privat ansvar!

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Pål Magne Ånestad
16 years ago

Fra høsten av trenger vi vel ikke bekymre oss for mareritt om natten heller; staten overtar snart ansvaret for drømmevirksomhet. Kostnad: 25 mill. per hode.

Anonym
Anonym
16 years ago

Må nok stille et stort spørsmålstengn ved ditt utsagn, Pål.

Gratis skolemat vil naturligvis påvirke læringen til elevene i positiv grad, men at det er tyveri og overføring av ansvar fra familie til staten, det er det liten tvil om.

Ellers, så er det mye de ikke tar hensyn til når de kommer med dette forslaget. Mange skoler må kanskje bygges ut, og ikke minst må skolene ansette kokk.

Eirik Haver
16 years ago

For ikke å glemme at en av grunnene til at et slikt ansvar skal være personlig er at barn faktisk har et meget forskjellig næringsbehov. En person i min klasse hadde vel i de fleste år 6 skiver til skolemat, jeg hadde 2-3. Jentene hadde kanskje 1-2… Tror virkelig noen at denne ordningen kommer til å bli gjennomført slik at alle får det de trenger, eller blir det norm 2,5 skiver per hode?

Audun Danielsen
Audun Danielsen
16 years ago

Utgangspunktet er feil i denne artikkelen. Matpakke er en uting både for voksne og barn, og hvis vi hadde hatt et friskolesystem som i Sverige eller aller helst kun privatskoler, ville skoler med et ordentlig lunchtilbud hatt en konkurransefordel. Ikke mange foreldre ville sende barna sine til en skole uten varm lunch hvis tilbudet fantes på den konkurrerende naboskolen…

AL
AL
16 years ago

Det er uansett hvilket skolesystem vi har ikke staten som skal finansiere maten for elevene. Verken over rammetilskuddet eller over en eventuel stykkpris.

Ann Voie
Ann Voie
16 years ago

Min datter har gått på offentlig skole i Tyskland i 10 år, så hun var vant til varme måltider i 12-tida. Der kjøpte ungene mat-billetter, 3-4 Euro per måltid, og de kunne velge mellom tre forskjellige retter. Det var kke obligatorisk, og heller ikke gratis. Men tilbudet var der, og det var det viktige.
Den norske matpakke-tradisjonen er forhåpentligvis langsomt på vei ut.

Anonym
Anonym
16 years ago

God mat gir gode elever. Og da mener jeg velsmakende såvel som frisk og sunn. Og sunn betyr ikke fettfri, det betyr ferske råvarer og kvalitet. Vi trenger bedre mat i Norske skoler, men staten kommer ikke til å klare å lave det. De kommer til å lave så fæl mat at elevene ikke kommer til å orke å spise det. I hvert fall ikke de som vet at det finnes andre ting enn fæle kokte medisterkaker og brente pommes frites. Jeg tror det hadde vært en god idé å leie inn et amerikansk cutting edge økologisk firma, slik som… Read more »

Fra arkivet