Ukategorisert

Et liberalt varsko

–Det er ingenting å feire at man er homofil. Vi heterofile har da aldri feiret vår legning. Denne tiljublingen av homofile er nedbrytende for samfunnet vårt. Man kan nesten få inntrykk av at det er bedre å være homofil, enn heterofil. Det synes jeg er veldig trist, sier Hagen til dagens utgave av Dagbladet.

Av: Torbjørn Røe Isaksen, leder i Unge Høyre.

Mange i Frp kaller seg fortsatt liberalister og liberale. Hvor er de når Hagen går over grensen? Hvorfor er de stille når partilederen stempler en hel samfunnsgruppe som samfunnsnedbrytende? Det er greit å være liberal i festtaler og på små møter i FRIdemokratene, men talk is cheap! Jeg forventer en pressemelding fra FpU som fordømmer dette utspillet – eller at de aldri mer tar hedersbegrepet liberal i bruk om seg selv.

Det begynner å bli en liten stund siden Carl I. Hagen gikk i tottene på innvandrerne. Den ballen har ligget død, Frp har i mellomtiden vært opptatt av å gjøre seg spiselige nok til å komme inn i regjering. Nå kommer dog Hagen sterkt tilbake i et intervju med den kristne avisen Magazinet. Det mest oppsiktsvekkende med Hagens utspill er selvfølgelig ikke at han sparker mot de homofile – det er et lett gjenkjennlig Hagen triks av gammelt merke. Derimot er argumentasjonen hans ny. «Denne tiljublingen av homofile er nedbrytende for samfunnet vårt», sier han, og lyder som et ekko av den mest reaksjonære, religiøse høyresiden i USA.

Det er mye som brytes ned i samfunnet vårt, og som liberalkonservativ tillater jeg meg av og til å ta på en bekymret mine. Statens ekspansjon bryter ned de frivillige bånd og sivile institusjoner, en tanketom kommersialisme får ofte stå uten motpol (og her har også liberalister en viktig oppgave – man kan elske kapitalismen, men behøver ikke å elske alt den frembringer!), flere og flere ekteskap går i oppløsning og flere barn vokser opp uten foreldre. Dette kan kanskje være en reell nedbrytning av bånd og institusjoner som er viktige i samfunnet. Men at noen tusen homofile feirer kjærlighet, og krever like rettigheter, i Oslos gater – hvorfor bryter det ned samfunnet? Hagen spiller på den gamle fordommen om at homofili per se er skadelig; og ikke langt under resonnementene hans ligger tanken om at homofile nærmest kan smitte oss andre med sin umoral og synd.

Som liberal og konservativ har jeg en helt annen innfallsvinkel. Vi bør hylle kjærligheten mellom mennesker, uansett legning. Vi bør bidra til at flere kan ordne samlivet sitt på en stabil måte gjennom ekteskap, uansett legning. Vi bør sørge for at flere barn får mulighet til å vokse opp med to foreldre, uansett legning. Vi bør rett og slett innlemme de homofile i alle de kjipe, gammeldagse institusjonene som så mange liberalere hater! Frihet, kjærlighet og kapitalisme!

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Trond Birkedal
16 years ago

Jeg synes det er rimelig spesielt at Torbjørn av alle skal vøre den som utsteder attester på hva som skal defineres som liberalt eller ei. Han representerer jo ellers et parti som ikke akkurat faller innenfor denne merkelappen. Jeg føler heller ikke noe stort behov for å få godkjennelse fra Torbjørn, eller andre for den saks skyld, til å kalle meg liberalist. Jeg anser hans krav om en pressemelding som et desperat forsøk på å få medieoppmerksomhet. Når det gjelder Carls uttalelser står disse for hans regning, og ledelsen i FpUs strategi for eventuelle interne uenigheter med partiledelsen er nok… Read more »

Runar Karlsson
Runar Karlsson
16 years ago

Nei, Høyre i regjering har ikke akkurat skapt noe liberalt paradis, har de? Selvsagt er de i lomma på KrF, men på såpass prinsipielle saker som røykeloven (eiendomsrett), svøpen om å tvangsinnføre kjønnskvotering i PRIVATE bedrifters styrer (her fører Høyre an!) og Valgerd Svarstad Hauglands korstog mot frivillige organisasjoner og for å ønske å forby nordmenn å spille hos utenlandske bookmakere på internett – på disse tre prinsipielt meget viktige sakene burde Høyre, som regjeringens klart største parti, tatt mye mer til motmæle innad i regjeringen slik at dette hadde blitt synlig i regjeringens politikk. Det kunne forresten være interessant… Read more »

Runar Karlsson
Runar Karlsson
16 years ago

Til Hagens uttalelser: Jeg er ikke enig i hans synspunkter, men han har i hvert fall sagt at han ikke ønsker diskriminering av homofile. Derfor er det marginalt bedre at slike uttalelser kommer fra en FrP’er enn fra en KrF’er. Hadde de kommet fra en KrF’er hadde det sannsynligvis fulgt med et eller annet ønske om lovregulering. At homofile feirer i Oslos gater har jeg ingen problemer med, men offentlig pengestøtte til arrangementet burde de ikke fått.

Ragnarkisten
Ragnarkisten
16 years ago

Må si meg uenig i formuleringen til T.R.I når han sier at Hagen stempler en hel gruppe som samfunnsnedbrytende. Det han sa var at tiljublingen av denne samfunnsgruppen er nedbrytende og det er noe ganske annet. Lær deg å lese!

David Undersrud
David Undersrud
15 years ago

Etter min oppfatning er Hagen i sin fulle rett når han uttaler det han gjør.
Det er en viktig rett i et åpent samfunn å få lov til å gi uttrykk for innlysende sannheter, i dette tilfellet at homoseksualitet strider mot noe artsbestemt og naturlig, dvs. menneskets formål som naturvesen. Retten til å formidle en noe slikt må være ukrenkelig.

Fra arkivet