Ukategorisert

Noen tanker rundt Live8…

Hvis den notisen som jeg så i Dagsavisen i dag er korrekt, så har det foregått mye løgner rundt Live8 i media…

Jeg leser følgende:
”Lørdagens Live8-konsert trakk 9,6 millioner seere til hjemlandets vertskanal BBC One søndag kveld. Snittet for maratonsendingen lå i England på imponerende 6,6 millioner, melder kanalens egne nettsider, mens NRKs sendinger trakk om lag 400.000 seere.”

I flere uker har vi lest i avisene og sett på tv at Live8 ville bli sett av mer enn 5 milliarder mennesker. I Norge ble sendingen sett av mindre enn 10% av befolkningen. I England ble sendingen også sett av kun en brøkdel av befolkningen. Med omtrent 6 milliarder mennesker i verden, betyr det at det i store deler av verden må ha vært nesten 100% seeroppslutning for at tallene skulle være riktige. I India og Kina må over 50% ha sett sendingen, hvis ikke er tallene gale selv med 100% oppslutning i hele resten av verden.

Poenget mitt er selvsagt enkelt og greit: I beste fall har seertallene som Geldof, alle norske aviser og norske tv-kanaler har presentert, vært reklamesvindel, i verste fall ren løgnaktig desinformasjon. Det er svakt at dette ikke påpekes.

Mine egne tall ovenfor er svært upresise, noe som skyldes manglende interesse for befolkningstall og at jeg i skrivende stund ikke har mulighet til å sjekke i leksikon eller på nettet. Jeg vurderte å sjekke alle tallene da jeg kom hjem og før denne artikkelen ble publisert. Jeg forkastet det med den begrunnelse at det ville ta ekstra tid (og jeg er ikke så interessert i antall innbyggere i England) og – viktigere – at manglende faktsjekk ville understreke et viktig poeng. En amatør som meg klarer – uten å drive research – å gi et mer sannferdig bilde av en sentral nyhetssak enn samtlige (mulig noen perifere journalister har vært mer pålitelige uten at jeg har fått det med meg) norske betalte journalister. Det forteller en del om norske medier.

Jeg tror at tallet 5 milliarder handler om hvor mange som ville ha mulighet til å se konserten på tv. Det gjør bruken av tallet enda verre. Rett og slett fordi det er utbredt – ikke bare fra sjefspropagandist Geldof, men også fra journalister – å ta de 5 milliardene til inntekt for et spesielt politisk syn, i denne sammenhengen kampen mot fattigdom. Poenget mitt er ikke å argumentere mot dette synet – jeg synes selv kampen mot fattigdom er svært viktig. Poenget er å påvise intellektuell uærlighet og sløvhet. La meg dra en parallell:

Minst 3 millioner nordmenn kan få inn NRK. La oss anta – et usannsynlige eksempel for å illustrere det logiske poenget – at NRK sender et program der Vigrid arrangerer konsert for et hvitt Norge uten muslimer. Betyr det at det vil være korrekt om VG skriver at 3 millioner nordmenn støtter Vigrids syn på det aktuelle spørsmål? Vel, det er nøyaktig det media har gjort i forbindelse med Live8.

Det mer korrekte ville være å måle støtte basert på faktiske seertall, hvilket ville innebære at omtrent 400 000 nordmenn støttet kampen mot fattigdom. Betydelig mindre enn det som fremgår av forhåndsomtalen.

Nå er imidlertid selv et slikt tall upresist. Kanskje noen faktisk var mer opptatt av å se store popstjerner enn av selve saken? Jeg tror at både Madonna, Paul McCartney og U2 ville klare å dra store – kanskje til og med større – seermengder til en ordinær tv-sendt konsert!

Her er vi inne på et viktig spor. Resten av notisen i Dagsavisen er som følger:

”Også artistene som deltok ser effekten av sendingen. Pink Floyd, som ble gjenforent på scenen i Hyde Park, opplevde en økning i platesalget på hele 1.343 prosent.”

Live8 var en enorm mediejippo der mange mennesker fikk høre og se god musikk, og mange artister fikk enorm reklamemessig drahjelp i sin egen ferd mot individuell rikdom. Jeg mistenker at dette i hvert fall ble regnet som en positiv bieffekt for ganske så mange av de involverte artister – eller i hvert fall hos deres managere… Geldof har vel tjent mer penger på den forrige jippoen – Live Aid – enn alle fattige i Afrika til sammen?

Til slutt kan jeg ikke dy meg, jeg må komme med litt ikke-politisk kulturimperialisme. Omtrent 25% av verdens befolkning må ha sett Live8 om konsertene skulle ha mer enn 1,5 milliarder seere. I Norge ble konsertene sett av kun 10% av befolkningen. I 1973 ble Elvis sin berømte ”Aloha from Hawaii”-konsert sett av omtrent 1,5 milliarder mennesker. Så jeg ser ikke bort fra at Live8 bare er nok et bevis på at Elvis fortsatt er større enn alle dagens toppartister til sammen… (Jeg tar det forbehold at antall seere av Aloha from Hawaii er korrekt… Forbeholdet gjelder selvfølgelig det aktuelle beviset. Elvis er uansett størst, det finnes bare en konge!)

Tags:

Mest lest

Arrangementer