Ukategorisert

Aftenposten sensurerer!

Aftenposten har offisielt startet sin valgkampdekning, med egne valgsider. Der er det artikler om dagsaktuelle temaer i politikken – så vel som nyttig faktastoff. Liberaleren kan avsløre at Aftenposten sensurerer også ”anstendige” kommentarer til artiklene

Blant faktastoffet er oversikt over norske regjeringsskifter – som Liberaleren også gav i artikkelen «Hagens statsskikk er ikke norsk«, lenker til ulike partiers hjemmesider – og til ungdomspartiene, oversikt over norske statsministre, en egen ordliste om valget, en oversikt over hva som skjer i valgkampen hver dag, og tilgang til Aftenpostens egen debattcentral. Avisen sammenligner også partienes syn på ulike temaer.

Aftenposten-sensur
Utenom selve Debattcentralen er leserne også gitt mulighet til å kommentere de ulike artiklene om dagsaktuelle hendelser. Da jeg gikk inn på sidene i går, valgte jeg å legge inn kommentarer på ulike artikler – med lenke til artikler der Liberaleren har kommentert samme eller beslektede temaer. En time senere var de fleste av kommentarene mine tatt vekk!

Liberalerens lesere vet at jeg ikke bruker stygt eller uanstendig språk. Eneste forklaring på sensuren er dermed at Aftenposten ikke liker at man på deres sider legger lenker (redaksjonen ikke har godkjent) til andre sider – som Liberaleren.

De artiklene jeg la kommentar til, var: ”Vil være bredt verdiparti” (om KrF) – der jeg lenket til «KrF med vetorett mot liberale verdier?» og «Kamp om hedningene«, og ”Ap alene på gavetoppen” – der jeg lenket til «Fagbevegelsen«. I tillegg gikk jeg inn på ”Valg i lys av Union» – og la en lenke til artikkelen ”Uvitende – eller bare valgkamp-sleip?”. Denne artikkelen er ikke blitt sensurert, kanskje fordi andre har kommentert mitt innlegg, og i tråden ”Ideologisk valgkamp” la jeg lenke til ”Sivil ulydighet – hva mener liberalister?”. Denne er heller ikke fjernet – kanskje fordi andre har kommentert mitt innlegg.

Jeg oppfordrer Liberalerens lesere til også å lenke til våre artikler uansett hvor på nettet dere finner en mulighet. Ved å lenke smartere enn meg, unngår vi kanskje ”tante Sofie”-sensuren.

Valgtest
Aftenposten har naturligvis også en valgtest – kalt ”valgomat”, der leserne kan teste sine meninger – og finne aktuelle partier å stemme på ut i fra den vektingen Aftenpostens valgredaksjon har gitt de ulike spørsmålene i forhold til ulike partier. I motsetning til testen for 4 år siden har Aftenposten valgt å be deg ta stilling til enkelte stridsspørsmål som gjør det lett å få frem skillelinjene. I 2001 valgte avisen å klippe sitater fra ulike partiers programmer, anonymisere (i forhold til parti) ordne dem temavis. Leserne skulle krysse av for hvilke formuleringer om temaene de var enige i – og så ble partivalget som følge av deres avkrysning avslørt tilslutt. Det var nok flere som fikk seg overraskelser med den testen enn med årets..

Aftenposten har laget ambisiøse valgsider, som kan øke interessen for hvordan vi styres. Liberaleren ville hatt mer fokus på hvorfor vi må styres – om i det hele tatt?

For å si det med Thomas Jefferson: «Sometimes it is said that man cannot be trusted with the government of himself. Can he, then, be trusted with the government of others?»

Tags:

11 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Simon Thorbjørnsen
16 years ago

Sensur er ikke det riktige ordet, siden tanta i Akersgata er i sin fulle rett til å nekte/trykke hva de vil. Og som kjent vil de ikke trykke våre meninger. Aftenposten er en av de verste aviser på mange måter, med sin ikke-erklærte sosialdemokratiske/mainstream slagside.

Pleym
Pleym
16 years ago

Jeg velger å kalle det sensur, når avisen åpner for kommentarer på nettet til sine artikler – og så velger å fjerne kommentarer som ikke inneholder støtende språkbruk eller injurier.

Pleym
Pleym
16 years ago

Aftenposten har følgende retningslinjer om lenker: Vær oppmerksom på at innlegg som innholder lenker til andre nettsider kan bli slettet. I tvilstilfeller, og når vi ikke har anledning til å kontrollere innholdet i lenken, slettes innlegget. Lenker til Liberaleren må fremstå som fryktelig farlig for Aftenposten – som ellers slår ned på følgende: Detaljer som kan krenke slektninger eller berørte personer Kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans Banning og obskøne ord Nonsensinnlegg, eller innlegg som avviker fra temaet Personlige angrep eller ærekrenkende innlegg Kommersielle budskap Pornografiske, rasistiske eller kjønnsdiskriminerende ytringer… Read more »

Anonym
Anonym
16 years ago

Jeg synes sensuren virker uakseptabel og jeg tror grunnen til det som har skjedd er at utro tjenere driver bevisst politisk manipulering. Jeg oppfordrer Pleym til å kontakte redaktøren for Aftenposten, og stille spørsmålstegn til at sosialistiske elementer i avisen bedriver slikt maktmisbruk. Jeg misliker også tonen i det Aftenposten kaller «Anmeld innlegg» – autoritært! Relatert historie som viser hvor dypt Janteloven og det klassiske norske legitimiserte hatet rettet mot høyresiden fortsatt påvirker det som en gang var en borgerlig avis: Aftenposten pleide å være en borgerlig avis, men har etterhvert blitt, som Thorbjørnsen sier, sosialdemokratisk og mainstream. Et eksempel… Read more »

Anonym
Anonym
16 years ago

Pleym: Prøv å legge dem inn igjen uten lenker, og lag separate kommentarer under med lenkene. Hvis de fortsatt sensurerer, så kontakt redaktøren.

Anonym
Anonym
16 years ago

Jeg mistenker Aftenpoftens nye policy for å være: vi er ikke lenger borgerlige og riksmål, men sosialdemokratiske og mainstream «light» – for å catre til de usiviliserte innflytterne til Oslo og dermed beholde markedsandelen. Men dette må for all del ikke innrømmes offentlig, og vi må prøve å tekke også våre trofaste gamle kunder.

Dermed er Aftenpoften blitt en smagløs gammel løksuppe.

PeeWee
PeeWee
16 years ago

Ja, istedet for å sensuere burde få noen til å skrive kommentarer til kommentarene om at de er anonyme og burde oppgi fult navn, at det ikke er en debattside, at de skriver for langt eller at de rett og slett er usympatiske.

Eddie B
Eddie B
16 years ago

Det er vel bare så enkelt at Aftenposten vil at folk skal holde seg på deres sider, ikke forsvinne til en annen nettside?

Denne paranoiaen din blir jo bare helt patetisk.

Pål Magne Ånestad
15 years ago

Så bra at Liberaleren ikke blir utsatt for spam!

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

Heia Player’n, jeg er antagelig den som i volum har best greie på Aftenpostens sensurvirksomhet siden jeg må ha fått minst 1000 innlegg slettet. Jeg vil derfor gi et lite innblikk i hvordan administratorene tenker. 1) De har relativt strenge krav til sprogføring. 2) Debattanter som skriver replikker til et hovedinnlegg som er usaklig hendres av Aftenpostens moderatorer ved å slette tråden efter at tråden har blitt til en konkuranse i skjellsord mellom for-og-imot, fremfor å slette kun de innlegg som er usaklige og som kun dreier seg om å slenge stygge ord på hverandre. 3) Linker til andre nettsteder… Read more »

Fra arkivet