Ukategorisert

Aftenposten sensurerer!

Aftenposten har offisielt startet sin valgkampdekning, med egne valgsider. Der er det artikler om dagsaktuelle temaer i politikken – så vel som nyttig faktastoff. Liberaleren kan avsløre at Aftenposten sensurerer også ”anstendige” kommentarer til artiklene

Blant faktastoffet er oversikt over norske regjeringsskifter – som Liberaleren også gav i artikkelen «Hagens statsskikk er ikke norsk«, lenker til ulike partiers hjemmesider – og til ungdomspartiene, oversikt over norske statsministre, en egen ordliste om valget, en oversikt over hva som skjer i valgkampen hver dag, og tilgang til Aftenpostens egen debattcentral. Avisen sammenligner også partienes syn på ulike temaer.

Aftenposten-sensur
Utenom selve Debattcentralen er leserne også gitt mulighet til å kommentere de ulike artiklene om dagsaktuelle hendelser. Da jeg gikk inn på sidene i går, valgte jeg å legge inn kommentarer på ulike artikler – med lenke til artikler der Liberaleren har kommentert samme eller beslektede temaer. En time senere var de fleste av kommentarene mine tatt vekk!

Liberalerens lesere vet at jeg ikke bruker stygt eller uanstendig språk. Eneste forklaring på sensuren er dermed at Aftenposten ikke liker at man på deres sider legger lenker (redaksjonen ikke har godkjent) til andre sider – som Liberaleren.

De artiklene jeg la kommentar til, var: ”Vil være bredt verdiparti” (om KrF) – der jeg lenket til «KrF med vetorett mot liberale verdier?» og «Kamp om hedningene«, og ”Ap alene på gavetoppen” – der jeg lenket til «Fagbevegelsen«. I tillegg gikk jeg inn på ”Valg i lys av Union» – og la en lenke til artikkelen ”Uvitende – eller bare valgkamp-sleip?”. Denne artikkelen er ikke blitt sensurert, kanskje fordi andre har kommentert mitt innlegg, og i tråden ”Ideologisk valgkamp” la jeg lenke til ”Sivil ulydighet – hva mener liberalister?”. Denne er heller ikke fjernet – kanskje fordi andre har kommentert mitt innlegg.

Jeg oppfordrer Liberalerens lesere til også å lenke til våre artikler uansett hvor på nettet dere finner en mulighet. Ved å lenke smartere enn meg, unngår vi kanskje ”tante Sofie”-sensuren.

Valgtest
Aftenposten har naturligvis også en valgtest – kalt ”valgomat”, der leserne kan teste sine meninger – og finne aktuelle partier å stemme på ut i fra den vektingen Aftenpostens valgredaksjon har gitt de ulike spørsmålene i forhold til ulike partier. I motsetning til testen for 4 år siden har Aftenposten valgt å be deg ta stilling til enkelte stridsspørsmål som gjør det lett å få frem skillelinjene. I 2001 valgte avisen å klippe sitater fra ulike partiers programmer, anonymisere (i forhold til parti) ordne dem temavis. Leserne skulle krysse av for hvilke formuleringer om temaene de var enige i – og så ble partivalget som følge av deres avkrysning avslørt tilslutt. Det var nok flere som fikk seg overraskelser med den testen enn med årets..

Aftenposten har laget ambisiøse valgsider, som kan øke interessen for hvordan vi styres. Liberaleren ville hatt mer fokus på hvorfor vi må styres – om i det hele tatt?

For å si det med Thomas Jefferson: «Sometimes it is said that man cannot be trusted with the government of himself. Can he, then, be trusted with the government of others?»

Tags:

Mest lest

Arrangementer