Ukategorisert

Ytringsfriheten skal være fullstendig

Bråk om kommunisten og morderen Che Guevara – også i Danmark. Borgerlige politikere erklærer fotoutstilling for ensidig – og vil sensurere.

I Danmark skal det være en fotoutstilling med over 200 av Che Guevaras egne bilder. Utstillingen åpnes i Aarhus 30.august.

Flere borgerlige politikere og avisen Berlingske Tidende kritiserer utstillingen for å være ensidig positiv. Ifølge Aftenposten er det også tatt til orde for sensur.

Vi er helt enige at Che Guevara bør fremstilles i sitt sanne lys – som en som kjempet for og fikk innført kommunistisk diktatur på Cuba, og som drepte dem som opponerte. Hans politikk som industriminister og sentralbanksjef var lite vellykket.

Men sensur er galt virkemiddel. At noen ønsker å propagandere for Che Guevaras liv og ugjerninger er deres valg – og noe de har rett til i et samfunn med ytringsfrihet.

Så har andre rett til å balansere glansbildet med fakta om mannens synderegister. Og det er nettopp dette de som kritiserer fotoutstillingen bør gjøre.

La oss nevne at FRIstud (FRIdemokratenes studentorganisasjon) og Unge Venstre (med sin Viva Sponheim-kampanje) er blant dem som i Norge bidrar til et mer sannferdig bilde av denne kommunismens posterboy.

Opplyst ungdom vil nå kunne konfrontere sine 68-foreldre (og besteforeldre) med hva deres ungdomshelt egentlig bedrev både på Cuba og i andre deler av verden.

Bildene skal visstnok blant annet være fra hans besøk til Sovjetunionen og China. Kommunistdiktaturene China og Sovjetunionens grusomhet er forlengst avslørt. I den forbindelse kan vi anbefale boken GULag av Anne Applebaum (om Stalins konsentrasjonsleire), som er å få kjøpt på Bauta bøker.

Uansett hvor motbydelig kunsten og ytringene er; sensur kan ikke forsvares!

Tags:

Mest lest

Arrangementer