Ukategorisert

Mangler Stoltenberg legitimitet?

Husker du retorikken sosialistene brukte mot USAs president Bush? Valget av ham i 2001 var udemokratisk – fordi han ikke hadde flertall av stemmene. Nå er Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Haga i samme situasjon…

Det er de ikke-sosialistiske partiene som har fått flertallet av stemmene i årets stortingsvalg – men det er sosialistene som har flertallet av representantene på Stortinget. Urettferdig?

Ja, om vi skal følge logikken til sosialistene. For det var nettopp denne situasjonen i det amerikanske presidentvalget i 2001 som fikk sosialistene til å gå av skaftet i sin kritikk av USAs politiske system.

Liberaleren nøyer seg med å påpeke at valgsystemet kan gi slike utslag – både i Norge og i USA.

Kanskje er Kristin Halvorsen og co litt mer ydmyke neste gang noe slikt skjer – i Norge eller i andre land?

Tags:

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Kenneth
16 years ago

Det er sikkert mye man kan utsette på valgordningen, som for eksempel at utjevningsmandatene utdeles på bingo, eller at man bør flytte til Finnmark for å få mest uttelling for stemmen sin. Men det at den ene blokken fikk ca 0,8 pst mer av stemmene blir litt tullete å henge seg opp i. Det var ikke to partier som stilte til valg. Men åtte (ti med RV og Kystp, en hel skokk med alle tullepartiene) Mandatfordelingen blir gjort mellom partiene, ikke mellom blokkene. Hadde vi hatt to partier i valget så ville kanskje «høyresiden» vunnet og hatt flertall, siden partiene… Read more »

Pleym
Pleym(@pleym_2)
16 years ago

0,8% er ikke store forskjellen, men 20 000 stemmer er mer enn tilstrekkelig til et mandat.

Ser man oversikten i Nettavisen over hvor tynne tråder ulike mandater egentlig henger i, ser man at 20 000 stemmer plassert i rette fylker på rette partier kunne vippet fleratllet i riktig retning.

Ser poenget med RV, men de fikk ingen mandater.. Det er kanskje en fordel å regne med stemmene til de partiene som fikk mandater.

hÆ
16 years ago

«Husker du retorikken sosialistene brukte mot USAs president Bush? Valget av ham i 2001 var udemokratisk – fordi han ikke hadde flertall av stemmene.»

Vel. Det var vel mer at han ble utnevnt av broren sin. Så jeg tror ikke sosialistene ser noen motsetningssituasjon.

Runar Karlsson
Runar Karlsson
16 years ago

Nei, jeg husker helt klart at mangelen på flertall av stemmene ble brukt som argument (husker også at jeg påpekte overfor de som argumenterte på denne måten at det samme kunne skje i Norge siden vi også har et valgsystem hvor stemmene vektes geografisk). Den logiske konsekvensen av å kritisere systemet i USA ville være at man også kritiserte det norske systemet, men så langt hadde man tydeligvis ikke tenkt. Jeg tror neppe noen sosialister kommer til å kritisere den norske valgordningen etter dette valget. Det viser bare at når sosialister kritiserer, så kritiserer de ikke utfra hva som er… Read more »

Conad
Conad
16 years ago

«Ser poenget med RV, men de fikk ingen mandater.. Det er kanskje en fordel å regne med stemmene til de partiene som fikk mandater.» – Poenget her er jo at mandatene ikke helt følger matematisk oppslutning – og RV må telles med sålenge de har oppslutning nok til at de «burde fått» mandater (de burde vel hatt 2 stk). Mener derfor at Stoltenberg har sitt på det tørre når han mener at sosialistisk side fikk reelt sett flertall, men problemstillinga er like aktuell (det er jo da bare tilfeldig da at «riktig side» vant valget – dvs. den siden som… Read more »

Ketil Larsen
Ketil Larsen
16 years ago

Valgordningen er heldigvis mer rettferdig nå enn den var for noen år siden. Av Krfs 11 mandater, ser det ut til at 7 blir på utjevning. Det er mulig de kunne tatt flere direktemandater dersom utjevningsmandatene var fordelt som slike, men det gir jo likevel en pekepinn på hvor mye matematisk urettferdig som dagens ordning bidrar til å rette opp. Forøvrig er det ikke helt treffende å sammenlikne presidentvalget i USA med Stortingsvalg i Norge. Ved valg av en person, presidenten, er det liten grunn til å forfordele fylker utfra begrunnelser som at alle områder bør ha en viss representasjon… Read more »

Bernt
Bernt
16 years ago

At Gore fikk flere stemmer på landsbasis var jo klart allerede valgnatten. Men det som var usikkert var hvem som vant i Florida. Her ble imidlertid stemmene telt opp flere ganger i ettertid av medier og universiteter. Og under alle tenkelige scenarioer for gyldige og ikke gyldige stemmesedler så vant Bush Florida, selv om marginen var liten. Så selv om Høyesterett ikke lot de forskjellige kretsene gjøre X antall nytellinger, så ble resultatet «riktig» i forhold til valgordningen. Når det gjelder Norge, så sa Hagen tydelig at han ville støtte en borgerlig regjering, bare ikke med Bondevik. Så du må… Read more »

Fra arkivet