Ukategorisert

Så gjør det da, din hykler!

Idar Vollvik skaffer seg personlig reklame til en verdi av mange hundre tusen på forsiden av Dagbladet i dag, med et engasjert slikk langt opp i rumpa på dobbeltmoralske nordmenns dårlige samvittighet…

Overskriften er treffende: ”Jeg burde gi bort alt jeg eier”. Han har besøkt sitt Plan Fadderbarn i Afrika og møtet var et sjokk. De har det jo helt for jævlig.

Døøhhhh… Det har dobbeltmoralistiske nordmenn visst lenge… De har bare begravet det bl.a. i en valgkamp der målet har vært å grafse mest mulig av andre menneskers penger til seg selv. Overføring av penger fra de rike til de rike i rettferdighetens navn. Av hensyn til de fattige. Jeg må innrømme at jeg har vært direkte kvalm. Kvalm! Av hvordan rike mennesker får fremstille seg som fattige, uten tanke på de som faktisk er fattige. Uten motforestillinger. I en evig dans rundt stemmeurnene.

Da passer det bra å etterpå vise litt godvilje. Få noen sosialpornografiske forsider og reportasjer i kulturavisen Dagbladet. Dele ut noen smuler ved de rikes bord. Solidariske kulturpersonligheter som gir bort noen timer med sang og musikk i mellom slagene om mer skattepenger til elitistiske mennesker som spiser god mat og drikker seg drittings på dyr alkohol mens de messer om en urettferdig verden og kapitalismens forbannelser.

Presset av denne blandingen mellom moralsk vakum og gjennomgående dobbeltmoral, stiger kapitalistene frem. Her er det profitt å hente – manifestert gjennom gratisreklamering for sin merkevarebygging. Den fjerde statsmakt og kapitalen spiller på lag. Det er bedre med gode forsider enn kritisk gjennomgang av ord og handling.

La oss være helt klare: Idar Vollvik bør gi vekk alt dersom han mener at han bør gi vekk alt han eier. Det handler om noe så enkelt som å ta sine meninger på alvor. Og spesielt i tilfeller der det helt åpenbart ikke krenker andre – veldedighet bør være lov – er det helt uproblematisk å gjøre det.

Det er lettere å ha sine meninger enn å leve etter dem. I Norge i 2005 er det kun liberalister som mener at det ikke er et tvunget, offentlig ansvar å hjelpe de svakeste og fattigste, som kan ha god samvittighet. Alle andre er hyklere! Selv produktive kapitalister…

Mest lest

Arrangementer