Ukategorisert

Så gjør det da, din hykler!

Idar Vollvik skaffer seg personlig reklame til en verdi av mange hundre tusen på forsiden av Dagbladet i dag, med et engasjert slikk langt opp i rumpa på dobbeltmoralske nordmenns dårlige samvittighet…

Overskriften er treffende: ”Jeg burde gi bort alt jeg eier”. Han har besøkt sitt Plan Fadderbarn i Afrika og møtet var et sjokk. De har det jo helt for jævlig.

Døøhhhh… Det har dobbeltmoralistiske nordmenn visst lenge… De har bare begravet det bl.a. i en valgkamp der målet har vært å grafse mest mulig av andre menneskers penger til seg selv. Overføring av penger fra de rike til de rike i rettferdighetens navn. Av hensyn til de fattige. Jeg må innrømme at jeg har vært direkte kvalm. Kvalm! Av hvordan rike mennesker får fremstille seg som fattige, uten tanke på de som faktisk er fattige. Uten motforestillinger. I en evig dans rundt stemmeurnene.

Da passer det bra å etterpå vise litt godvilje. Få noen sosialpornografiske forsider og reportasjer i kulturavisen Dagbladet. Dele ut noen smuler ved de rikes bord. Solidariske kulturpersonligheter som gir bort noen timer med sang og musikk i mellom slagene om mer skattepenger til elitistiske mennesker som spiser god mat og drikker seg drittings på dyr alkohol mens de messer om en urettferdig verden og kapitalismens forbannelser.

Presset av denne blandingen mellom moralsk vakum og gjennomgående dobbeltmoral, stiger kapitalistene frem. Her er det profitt å hente – manifestert gjennom gratisreklamering for sin merkevarebygging. Den fjerde statsmakt og kapitalen spiller på lag. Det er bedre med gode forsider enn kritisk gjennomgang av ord og handling.

La oss være helt klare: Idar Vollvik bør gi vekk alt dersom han mener at han bør gi vekk alt han eier. Det handler om noe så enkelt som å ta sine meninger på alvor. Og spesielt i tilfeller der det helt åpenbart ikke krenker andre – veldedighet bør være lov – er det helt uproblematisk å gjøre det.

Det er lettere å ha sine meninger enn å leve etter dem. I Norge i 2005 er det kun liberalister som mener at det ikke er et tvunget, offentlig ansvar å hjelpe de svakeste og fattigste, som kan ha god samvittighet. Alle andre er hyklere! Selv produktive kapitalister…

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Knut Stian Olsen
16 years ago

Hva er din inntekt Bent? Og hvor mye av den gir du bort til fattige?

Bent Mosfjell
16 years ago

Min inntekt har de siste 3-4 år i snitt vært under den norske fattigdomsgrensen. Jeg gir vekk et firesifret beløp årlig til fattige. utover det anser jeg det som en privatsak. Det jeg angrep i artikkelen var dobbeltmoralen. Mennesker som begrunner en stor og sterkt krenkende stat med hensynet til de fattige, samtidig som 1) de aksepterer at staten de facto ikke hjelper fattige og 2) ikke tar personlig ansvar i tråd med sine synspunkter. La meg være klinkende klar: Ingen mennesker har etter mitt syn noen som helst juridisk forpliktelse til å hjelpe noen andre mennesker på noensomhelst måte,… Read more »

Tjall
Tjall
16 years ago

«Hva er din inntekt Bent? Og hvor mye av den gir du bort til fattige?»

Bent stiller ikke opp på forsiden av tabloidavisene for å vise hvor mye han tenker på å gi bort pengene sine.

Knut Stian Olsen
16 years ago

Tjall:

Poenget mitt med spørsmålet var å sette fingeren på at man ikke skal sitte å kritisere andre om man ikke forsøker å gjøre noe med problemene selv.
I så måte så har Bent all rett til å kritisere :), men det burde kanskje kommet frem i hovedinnlegget hans også…

tja
tja
16 years ago

Knut:

Kan man ikke kritisere noen som tydelig sier en ting og gjør noe annet, selv om man ikke har noen interesser i den aktuelle saken?

Knut Stian Olsen
16 years ago

tja:

Bent skrev om dobbeltmoral, og det er dobbeltmoralistisk å kritisere noen for en ting og så gjøre det stikk motsatte selv. Det inkluderer ikke Bent her… Men det burde flere «kritikere» merke seg.

Arne
Arne
16 years ago

Personen Bent er uinteressant i denne saken. Hvis denne bloggen hadde hatt hovedfokus på hans person/liv så hadde det vært annerledes. Og uansett «gjemmer» han seg bak en blogg der han kunne løyet. Så du må rett og slett akseptere blogg-formatet. Skal man kunne diskutere de aller fleste temaer så blir det veldig vanskelig dersom vedkommende som tar opp et tema blir avkrevde forklaring istedenfor at den aktuelle saken debatteres.

Fra arkivet