Ukategorisert

Den ikke fullt så lange natten..

LO har funnet sin svar på 400-årsnatten Norge var koloni under Danmark; fireårsnatten da fagforeningene var under borgelig styre – og ikke kunne regne med å bli særbehandlet.

Blir mye LO i dag, eller faggbevegelsen som det heter i deres eget språk. (Lik AKP’ere har også LO sin egen sosiolekt). Aftenposten har også dekket landsmøtet Dagsavisen deltok på (se dagens andre artikkel; LO i sin egen verden). De fanget opp det nye begrepet. Det var LO-sekretær Ellen Stensrud som kom med den imponerende språklige nyskapningen ”fireårsnatten”. Skulle nesten tro hun hadde konsultert Torbjørn Jagland da hun skrev talen sin.

Bygge landet?
Selv desken i Aftenposten har nok bedrevet litt vel mye rødmalt nostalgi, når de bruker «Vil bygge landet etter fireårsnatten» som overskrift. Ikke visste vi at landet lå i ruiner efter Samarbeidsregjeringen – snarerere tvert imot. Men lav rente og prisstigning, og gode tider i næringslivet og for folk flest er kjente særtrekk ved land som må bygges opp igjen. «Vi er de tusener som bygger landet» heter det som kjent i en gammel arbeidersang. Idag hadde det passet bedre å omskrive denne linjen: «Vi er de tusener som lever på andre» (alternativt hverandre, hvis det er velferdsstaten man synger om).

Store ord og lange linjer
Både SV-nestleder Øystein Djupedal og Ap-sekretær Martin Kolberg trakk lange linjer som skulle passe til flosklene om hvor banebrytende folkefront de nå har dannet på venstresiden. Djupedal strakk seg så lang tilbake som 1905 og Venstre-mannen (!) Christian Michelsen. Han stiftet som kjent Samlingspartiet fordi han ville skape en felles front mot kommunistene. Djupedal bør være forsiktig med sånne sammenligninger neste gang sjefen hans hører på (Gerd-Liv Valla, altså).

Djupedal ville også ha en regjering basert på raushet og ydmykhet. Det er nettopp slike begreper vi forbinder med Valla, Davidsen og de andre betongansiktene på LO-toppen. Når skal vi få se en Kreml-balkong på LO-bygget? Det er sannelig på tide, synes vi. Hvis Jagland blir stortingspresident blir sikkert Valla, Davidsen og resten av sjarmtrollene invitert opp på presidentbalkongen 17.mai – som en i rekken av gjentjenester fra regjeringspartiene til LO.

Djupedal er så begeistret over å være invitert inn i LO-varmen at han utvidet det siamesiske tvillingparet LO-Ap til også å omfatte resten av venstresiden (han mener SV og SP). Kanskje han må sjekke biologien litt. 4 parter kalles ikke tvillinger lenger. Men kanskje begrepet firerbande kan passe bedre? Litt sånn kulturrevolusjon og China, De vet. Sånne begreper er sikkert Gerd-Liv fortrolig med, fra yngre dager.

Djupedal mente at ”en del mennesker vil føle seg mer bekvem med” at hele venstresiden er nå har et like tett forhold som LO og Ap i gamle dager. Var det bekvemt eller beklemt han mente, tro?

Sånne tette forhold der lyset knapt kommer mellom deltagerne blir litt vel intimt for oss. Men så er vi mer opptatt av åpenhet og innsikt enn faggbevegelsen, da.

Mest lest

Arrangementer