Debatt

Tsjekkoslovakisk ulvehund: Forbudt uten faglig grunn

Lot justisministeren amatører med særinteresser legge premissene for den nye hundeloven? Det påstår dagens gjesteskribent.

Lobbyister påvirket Justisdepartementet til å forby Europas yngste FCI-godkjente hunderase, den tsjekkoslovakiske ulvehunden i Norge. Fagfolk kritiserer forbudet. Norsk Kennel Klub skriver rett ut at forbudet ikke er faglig begrunnet, men er basert på private særinteressers kontakt med departementet. Her er historien hvordan forbudet kom i stand.

Av Per Olav Christensen

Konsekvensen av forbudet er at norske hundeeiere mister muligheten til å bli kjent med en hunderase med et tydelig kroppsspråk, klare signaler, høyv angrepsterskel og lite negativt stress. Runar Næss, norsk fagmann på ulve- og hundeatferd, berømmer atferden til de mange hundene som han møtte i 2001.

Margo-CzW / CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Dette skjedde…
Dette skjedde da den tsjekkoslovakiske ulvehunden ble forbudt i Norge. Det er en skremmende historie om hvordan en godkjent hunderase kan forbys takket være enkeltpersoner som aldri har møtt et eksemplar av arten.

Som grunnlag for sin anbefaling om å forby tsjekkoslovakisk ulvehund benyttet Justisdepartementet informasjon fra høringsinstanser uten faglig kompetanse, men med spesiell interesse av å forby hunder som av utseende kan minne den uinvidde om ulv. Ifølge Norsk Kennel Klub (NKK) er forbudet ikke faglig begrunnet.

To enkeltpersoner, som Departementet benevner som høringsinstanser og som er de eneste som nevner rasen ved navn, har vært sentrale pådrivere av forbudet mot tsjekkoslovakisk ulvehund. Den ene er lokallagsleder for Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk, en forening som har som uttalt mål å få fjernet ulv fra norsk fauna. Den andre er en forhenværende hundetrener med uttrykte sympatier for denne folkeaksjonen. Deres aggressive forsøk på å skape en opinion mot rasen inneholder systematisk innsamling og misbruk av data, det skrives om overvåking av privat eiendom, påvirkning av naboer, bevisst formidling av uriktige opplysninger og i media antydes at eieren trolig begår faunakriminalitet siden det i hans nabofylke visstnok er observert blandinger mellom ulv og hund.

Høringsinstansenes begrunnelse for å forby rasen var faren for å forveksle valper etter paringer mellom ulv og tsjekkoslovakisk ulvehund med ulv. De skriver videre at rasen ikke hører hjemme i norsk natur, dessuten også at ”dens høye jaktlyst gjør den farlig for barn som løper og faller” og at det er en rase som ”krever mye av sin eier”.

Den forhenværende hundetreneren har i media og i brev til bl.a. Storting og styringsverk arbeidet spesielt aktivt for å få rasen forbudt og skriver han til Stortinget bl.a. at ”tsjekkoslovakisk ulvehund ble konstruert av ”sovjethæren” som en billig og svært farlig grensebeskytter i det tidligere Øst-Europa…”. I et annet brev skriver han om ”de hundene som jeg har sett i Norge”. Det første er, som vist i hovedartikkelen, direkte feil – det andre utsagnet er i beste fall tvilsomt. I Norge finnes bare ett eksemplar av rasen og det har verken høringsinstansene eller Departementets rådgivere sett. Det har tidligere aldri vært tsjekkoslovakiske ulvehunder her i landet.

Den forhenværende hundetreneren påstår å kjenne rasen fra kurs i Tsjekkia, men den tsjekkiske rasehundklubben og andre mulige arrangører avviser at han har deltatt på slike.

Høringsinstansene og Justisdepartementets rådgivere har ingen annen kunnskap om rasen enn den som er tilgjengelig for alle på internett, og der finnes det intet som kan forsvare et forbud. Dette innrømmer departementet, men velger likevel å forby rasen ganske enkelt fordi det finnes ulv i dens opphav.

Under forarbeidene til loven mottok departementet store mengder informasjon og dokumentasjon, blant annet. fra den slovakiske kennelklubben som har femti års rasekunnskap og er internasjonal garantist for rasens standard. Faktaopplysninger fra oppdrettere, eiere og andre interesserte med entydige positive signaler om rasens egenskaper og bruksvennlighet ble ignorert og ikke videreformidlet til lovgiverne.

Det finnes mye, dokumentert kunnskap og undersøkelser om tsjekkoslovakisk ulvehund, innhentet i forsøk gjennom årtier. Disse viser at rasens jaktinstinkt ikke skiller seg fra og i mange tilfeller er lavere enn schäferhundens, som opprinnelig er en gjeterhund og har langt mindre jaktlyst og selvstendighet enn for eksempel polare hunderaser som ikke er blitt forbudt i Norge. Er man interessert i fakta vil en også finne forskning som viser at det bare tar noen få generasjoners avl før ulvens mentalitet er borte.

Til tross for dette har Justisdepartementet valgt å legge vekt på lobbyarbeidet til særinteresser uten faglig kunnskap eller kjennskap til rasen. Når dette er den standard departementet velger å legge seg på, er det grunn til også å være bekymret for fremtiden til andre hunderaser i Norge.

Artikkelforfatteren har mangeårig erfaring fra brukshundarbeid fra bl.a. lavine- og fjellredningstjeneste i Forsvaret.

Artikkelen er et utdrag av en artikkel trykket i «Hund og fritid» nr 3/2005, som også beskriver historien om rasen.

9 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Sabel
Lars Sabel
16 years ago

Slik lobby virksomhet må stoppes.

gunnar hansen
gunnar hansen
15 years ago

forfalskning av fakta som hund og ulvemotstandere kommer med ovenfor myndighetene er straffbare, da de fører til at myndighetene tar avgjørelser på sviktende grunnlag.Personene som jobber i de aktuelle dep. har vell knapt sett en hund, så skjermet som de er for den virkelige verdend der ute.Sitter akkurat å leser om hva hundebitt.no klarer å lire ut av seg.Skulle ikke tro den samme person noen gang har hatt noen omgang med hund, men det må jo han ha hatt da han kaller seg for forhenværende hundetrener. Da er jo jeg og hundetrener, da jeg trener hver dag med min schæfer… Read more »

gunnar hansen
gunnar hansen
14 years ago

Send hundehatere ( hundebitt.no) og eks minister Dørum til Grønland. se ( artikkel Vg 5/2/7)der kan de få fritt spillerom. De kan inngå sammarbeide med Danske myndigheter, og innføre den Norske varianten av hundelov,som sier at enhver som føler seg truet av hund, kan skade eller avlive aktuelle hund. Vi er ikke bedre i Norge på dyrehold, myndighetene bifaller mishandling av dyr ( hund, katter)ved at det er fritt frem å bruke friske dyr til dyreforsøk,( se Løken gård) slik at vi mennesker ( eller umennesker) skal få tilfredstilt våre syke behov.Nå har sågar Tromsø universitet søkt om å få… Read more »

Håvard
Håvard
12 years ago

Sånn er det å bo i Norge, Herregud !!

Hvis noe kunne forklart hvorfor de rasen som er ulovelig i Norge er ulovelige hadde det vært morsomt å høre grunnen(eller mulig bare trist)

Tosa Inu(JapanskMastiff)
Am Pit Bull Terrier
Am Staffordshire terrier
Fila
Argentinsk Mastiff

Det er de ulovelige rasene! Hva gjør disse farligere enn andre raser, de finnes utallige Bulldogs og Mastiffer , så hva gjør akkurat disse så farlige?!?

Det finnes selvfølgelig ingen god grunn !!

Per Aage Pleym Christensen
Editor
12 years ago

Håvard, sjekk ut denne: http://www.wolfdog.no/index.asp

marion
marion
11 years ago

hehe svar til Håvard. herregud er rett go slett idioti og spørre om det du gjør..så klart det er en god grunn til at disse hunderasene er forbudt,er kanksje bra oxo for hadde sånne som deg som tydelig ikke er skikket til og ha slike hunder med såpass mye dominans og vokter innstinkt,ikke har satt deg inn i hvorfor disse rasene er forbudt..hva tjekkoslovakisk ulvehunbd angår så er det rein skjær idioti,og fremmedfrykt som gjør at den er blitt forbudt!! hadde vettuge folk hatt rottweiler,mastiffer,amstaffer,bullterriere osv osv så hadde ingen av disse rasene blitt forbudt,men de havner alltid hos noen… Read more »

Bjørn-Are Busland
Bjørn-Are Busland
10 years ago

Hei!
Jeg syns politikerne bare oppfører seg som en gjeng idoter.
De baserer seg ikke lenger på fakta. den tjekkoslovakiske ulvehunden er ulovelig. Men saloon wolfhound er lovelig. Er bare bullshit lov.
Jeg har startet en facebook gruppe som heter «Få tjekkoslovakisk ulvehund godkjent i Norge».
Jeg trenger all den hjelpen jeg kan få til å gå imot justisministeren og ulvehund haterne.
Håper folk kan tilby seg og hjelpe med å realisere drømmen.
Med vennlig hilsen
Busland

Gullstandard
10 years ago

Vi har jo ulvesoner her til lands, og ulven er jo så søt, så en ulvehundsone,muligens innenfor et kjerneområde bør være grei skuring.

Jone
Jone
10 years ago

Det finnes hunder som krever mer av eieren såklart.Men dette faktum skal ikke gå ut over alle.

Dette er en dråpe i havet der vår frihet blir satt på prøve. Jeg føler med dere, hundeelskere.

Fra arkivet