Ukategorisert

Ja, skatt er noe svineri!

I VG kan vi lese om at tiggere som selger =Oslo nå kan risikere å betale skatt. Dette reageres det på som urettferdig! Welcome to the club!

Selvsagt er det urettferdig med skatt. Selvsagt er det urimelig å kreve inn skatt fra fattige tapere som for første gang (?) i sitt liv faktisk lever av noe annet enn trygd og sosialhjelp.

Våkn opp! Slik er velferdsstaten. Gode handlinger straffes, dårlige handlinger belønnes. Det er imidlertid absolutt på sin plass at også velmenende, «snille» mennesker får føle denne byrden på kroppen på lik linje med oss andre. Vi får nesten håpe at =oslo og selgerne får et skattekrav over seg som leder til konkurs…

På den måten kan de kanskje se den reelle, virkelige effekten av skatt: ødeleggelsen av produktive arbeidsplasser. Noe man ikke til daglig merker fordi utbetalte trygder er mer synlige enn ikke-synlige, potensielle arbeidsplasser som bukker under på grunn av skatteuhyret.

Skatt er noe svineri, og vi kan jo glede oss over enhver heldig jævel som slipper unna med noen kroner. Skattesnytteri er positivt, moralsk og samfunnsnyttig. Det er lov å bekjempe og beskytte seg mot organisert kriminalit (=skatt om noen skulle være i tvil). Samtidig er det også bra at ondskapen løftes frem i lyset, og at ofrene synes.

Kanskje hadde det faktisk vært slik at dersom vi ikke hadde hatt skatt, hadde ikke disse menneskene solgt =oslo, fordi det da hadde vært tilstrekkelig med «vanlige» arbeidsplasser til dem…?

22 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
16 years ago

Dette er jo ikke noe uvanlig fenomen, mange bedrifter og enkeltpersoner i mange moderne Europeiske land er nødt til å omgå skatt og regelverk for i det hele tatt å overleve innen visse bransjer og livssituasjoner. Det er de uventede effektene, bivirkningene om du vil, av et byråkratisk, komplisert og lite fleksibelt regelverk som medfører mindre dynamikk og sirkulasjon og nedsatt bevegelsesfrihet.

Kombat-Kåre
Kombat-Kåre
16 years ago

Fattige tapere? Koselig å høre dersom du er en av disse menneskene det dreier seg om. Det dreier seg ikke om kroner og øre, men slik mange av disse menneskene selv føler det, nemlig å være til nytte og faktisk gjøre et stykke arbeid. Hvorfor skal de ikke da skatte som alle oss andre? Skal vi særbehandle disse menneskene slik at de føler at de blir fri-tatt fordi de er «fattige tapere»? Det er dessuten ikke himmel og jord det dreier seg om her. Men jeg velger heller å ta tak i konklusjonen/løsningen til Bent. Når disse «fattige taperne» som… Read more »

Tom Arnesveen
16 years ago

Liberalister er mot tvungen skatt. Det er ikke noe galt i å «særbehandle» mennesker når «særbehandlingen» består i å ikke stjele penger av de, uavhengig av om de det gjelder er fattige eller rike. Da blir spørsmålet: hvorfor skal tiggerne det er snakk om i artikkelen ikke få beholde pengene de tjener selv, når de knapt klarer seg som det er?

VamPus
16 years ago

VamPus synes det er hysterisk at mange av de som kritiserte Torbjørn Røe Isaksens debatt i Morrabla i sommer (Svakhetens moral) hvor han nettopp tok for seg menneskets behov for å føle seg «nyttig» og sosialdemokratiets evne til å gjøre oss til ofre gjerne synes at = Oslo er så innmari bra..(et eksempel fra Ap: http://www.morgenbladet.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20050701/ODEBATT/107010021/0/DEBATT) VamPus synes det er mer interessant at =Oslo ikke vil reklamefinansieres og er skeptiske til private støttespillere «for de vil ikke bli assosiert» med PR og reklame for det er urent og uestetisk. Dvs at de primært ønsker offentlig finansiering – og da skjønner… Read more »

Knut Stian Olsen
16 years ago

Det er faktisk sånn VamPus at de fleste av de tiggerne ikke har trygd, kun sosialpenger som de sper på med diverse lysskye hendelser…

Kombat-Kåre
Kombat-Kåre
16 years ago

Jeg skjønner egentlig ikke hele debatten en gang..
Kan noen med hånda på hjertet si at tiggerne virkelig blir ranet av skatten?
At en høytlønnet føler trangen til å skrike når skattefuten kommer for å kreve inn toppskatten er en annen sak, men disse tiggerne betaler jo minimalt av skatt.

Tom Arnesveen
16 years ago

Kombat-Kåre skrev: «Kan noen med hånda på hjertet si at tiggerne virkelig blir ranet av skatten?»
Ja; skatt er penger staten tar fra personer uten disses samtykke; det er tyveri. At skatten er lav legitimerer den ikke.

Kombat-Kåre
Kombat-Kåre
16 years ago

Det er i så fall et spørsmål om ideologi.
Jaja, skatt er fælt, hørt det før.
Tenk om all skatt i hele verden ble avskaffa over natta du!
Da ville jorden nok vært et rimelig fint sted å bo på! (med et snev av sarkasme)

borgar
borgar
16 years ago

Nei det er ikke et spørsmål om ideologi, skatt er per definisjon penger som blir innkrevet uten samtykke. Hvis ikke kan du vel ordne med at jeg slipper neste års skatt, gjerne mt at jeg mister tilgang til statens tjenster.

Uten skatt ville jorden være et sted hvor man kan bo i frihet

Kombat-Kåre
Kombat-Kåre
16 years ago

Med den holdningen går jeg ut i fra at du ikke er en av de vanskeligstilte (late, om du vil) i samfunnet som sliter med å få endene til å møtes.

borgar
borgar
16 years ago

Vel lever fint med inntekt på ca 5000 i mnd, med enkelte strøjobber hvis jeg trenger mer penger.

Det er kun snakk om prioriteringer, og å ikke sammenligne seg med andre heile tia.

Og uansett hvor knapt jeg måtte ha det, så er det mitt ansvar, og jeg har ingen rett til å snylte på andre for å få det bedre.

Kombat-Kåre
Kombat-Kåre
16 years ago

Av en eller annen uforklarlig grunn vil jeg tillate meg å tvile på det utsagnet.
Du tjener da faktisk mindre enn meg, og jeg jobber for lærlinglønn på 38 kr. i timen.
Litt over 6000 har jeg i måneden, men du kan skilte med «hele» 5000.

Beklager, jeg tviler på dine ord.

Borgar
Borgar
16 years ago

Hyggelig å bli kallt løgner, ikke bare lever jeg på 5000 i mnd., men jeg har en alvorlig kronisk sykdom som gir store årlige utgifter, ha, slå den du!

Selfølgelig blir det sparsomt med ferier og luksus, og skal jeg ha niowe ekstra, som f.eks nye klær, så vanker det strøjobbing.

Men uansett er poenget, at jeg ikke krever at andre skal forsørge meg, men at jeg må ta ansvar for meg selv.

Spacko
Spacko
16 years ago

Hvis skatt er tyveri er staten den mest samvittighetsfulle tyven jeg har sett i hele mitt liv. Gå en tur ut på gaten og ta en titt på hva du får tilbake for skattekronene; asfalt uten uoverkommelige søppelberg; skolen i nabolaget; politi som holder deg trygg; sykehus hvis du brekker beinet på isen om vinteren. Skatt, i en eller annen grad, dreier seg ikke om tyveri men om at å holde et land i gang overraskende nok ikke er gratis. Hvem andre enn oss nordmenn burde få regningen for Norge? Enhver tulling skjønner at frivillig skatt ville blitt både urettferdig… Read more »

Pleym
Pleym
16 years ago
Bjørn Magne Solvik
Editor
16 years ago

Jeg blir like overrasket hver gang jeg ser noen på denne siden forsvarer skatter og avgifter. Dette er en liberalistisk nettavis, og det er vanskelig eller umulig for liberalister å forsvare et høyt skattenivå. Skatt begrenser friheten på absolutt alle plan. Skatt legger også andre hindringer i veien for drømmen om et samfunn uten en stor grad av politisk styring. Som finansminister og et politisk flertall bak meg i Stortinget skulle det ha tatt vel en uke å fjerne inntektsskatten og formueskatten. Fortsatt ville politikerne ha noen hundre milliarder kroner å rutte med til såkalte fellesgoder. Skatt er ikke et… Read more »

Grass
Grass
16 years ago

«Skatt er ikke et samvittighetsfullt tyveri, heller tvert om. Det finnes ikke et eneste godt argument for å opprettholde for eksempel inntektsskatten ut fra liberalismen som ideologi.» Om du refererer til liberalismen som økonomisk ideologi, så har du klart rett, men personlig ser jeg ikke den som logisk forenlig med tanken om at hver person skal ha uinnskrenket personlig frihet, så om du er frihetlig på flere områder det markedsøkonomiske, så sier jeg meg litt uenig. Fra mitt perspektiv er det en vesentlig del av friheten til et hvert individ å ha tilgang til offentlige tjenster, som er et resultat… Read more »

tina
tina
15 years ago

Dere liberalister er bare selvsentrerte mennesker som ikke vil dele det dere har med de som har det enda dårligere enn dere selv. Dere klager sånn på at staten tar pengene deres, tenker dere ikke på de som ikke ville hatt råd til sykehusopphold om skatten ble borte? Faren min har alvårlige depresjoner og angst som gjør det umulig for han å holde på en jobb, og medisinene hans hadde kostet hele «lønna» hans om det ikke hadde vært for skatten vi alle gir. Jaaa! la oss ta pengene fra han! Han har det sikkert ikke sååå ille! Dere tenker… Read more »

Realisten
Realisten
15 years ago

Ingen bygger veier? Mener du at pengene statan tilrøver seg i fra folket kan bygge ting penger i fra redelig virksomhet ikke kan? I såfall, kan du bruke noen rasjonelle argumenter til å forklare dette merkverdige?

Per
Per
15 years ago

Tina bruker merkelapp-argumentasjon som er en velkjent hersketeknikk fra venstreorienterte for å forsøke å ugyldiggjøre motpartens synspunkter: Selvsentrerte, egoister, rasister, osv. Har du ikke tenkt på, Tina, at når vi ønsker frihet så ønsker vi frihet for *alle*, ikke bare for oss selv. Jeg vet virkelig ikke hvem som er mest «selvsentrerte» – de som ønsker at staten med våpen i hånd skal ta fra alle (også de som har lite) for å gi til de formål som *de* ønsker å prioritere (noe som langt fra alltid passer med hvor behovene er størst – de som utgjør det største «stemmekveget»… Read more »

Tina
Tina
15 years ago

Det er ikke bare faren min jeg tenker på. Ja det er fint med flere arbeidsmuligheter, men hva med de som rett og slett ikke kan jobbe? Hva skal de gjøre spør jeg. Frivillig skatt og gaver til sykehus og staten høres fint ut, men er jeg tror ikke det vil gå. De som har mye penger har en tendens til å ville ha mer, og da tror jeg neppe at de gir mange gaver til sykehus. Når man har det bra, er det lett å glemme de som har det vont. Derfor er det godt å ha en stat… Read more »

ll
ll
15 years ago

De som ikke kan jobbe har ikke krav på andre sin produksjon. Siden du tydeligvis har noe overs for dem, kan du hjelpe til og drive veldedighet. En velferdsstat er enten stemt frem av en majoritet, eller en diktator. Hvis den er stemt fram av en majoritet, er det ikke usannsynelig at folk lar kronene klirre i bøssene. Hvis ikke. Vel, da er ikke liberalismen noe for deg — fordi det vil kreve at du er en diktator. Jeg vil råde deg til å kaste de fordommene du har mot Amerika (og «de rike…som bare vil ha mer»), og se… Read more »

Fra arkivet