Ukategorisert

Kikkerne

blant oss får gode dager igjen. Sosialistene gjeninnfører Se og Hør-politikk; skattelistene – kikkernes ultimate orgasmeopplevelse skal igjen bli allment tilgjengelig på internett.

Fredag legges skattelistene for 2004 ut igjen, allerede kl. 0300 om natten (!). I tre uker er det fritt frem for alle som vil gjøre seg opp en mening om naboens forbruk svarer til inntekt og formue som er oppgitt til myndighetene. Også kriminelle kan fryde seg over at Skatteetaten gir dem god hjelp i å finne potensielle ofre.

At listene bare ligger ute i 3 uker, kan vi takke Samarbeidsregjeringen for. Den innførte klare begrensninger i kikkernes muligheter. På den begrensede tiden skulle det likevel være mulig å få kopiert ned det meste av det man ønsker å vite om familie, venner og uvenner, naboer og andre man måtte ønske å grafse i privatlivet til.

Årets begrensning blir dessverre ikke stående. Sosialistene livnærer seg som kjent av misunnelse, og synes derfor at Se og Hør-politikk, der man kikker alle og enhver i kortene (inkluderer i lommeboken og under dynen) er helt uproblematisk.

At skattelistene bare forteller en flik av sannheten, og til og med kan være ganske misvisende, er ikke noe problem. Å tro at man vet noe, er som kjent nok til å utbasunere det for all verden, og dyrke fordommer, misunnelse og andre lumre drifter. For slik fungerer Se og Hør-segmentet i befolkningen. Se og Hør er som kjent ukebladet ingen leser men alle kjenner innholdet i. Bladet som lever av sladder og rykter, og ikke forstår forskjellen på glade begivenheter som bryllup og barnedåp – og mindre glade begivenheter som skilsmisser.

Sosialistene skal åpne for innsyn, som er deres nytale for kikkermentalitet. Gad vite om innsyn er ordet Jens Stoltenberg vil bruke hvis noen står og ser på datteren hans gjennom vinduet.. Folk flest liker ikke at noen kikker inn av vinduene våre, lytter på telefonsamtalene, eller får snusen i bankutskriften.

Hvorfor skulle det være annerledes med inntekts- og formuesforhold?

Personvernet har dårlige kår i Norge – mens misunnelsen gjødsles hver eneste dag.

Tjener du mer enn gjennomsnittet, investerer du i aksjer – eller skaper din egen bedrift, blir du mistenkeliggjort. ”Det kan da ikke være bare ærlig arbeid”, er omkvedet. Fremfor å oppmuntre til å utdanne seg, jobbe hardt, investere – eller starte sin egen arbeidsplass, har noen gjort det til politikk å gjødsle og dyrke misunnelsen blant folk.

De kalles sosialister.

9 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Runar Karlsson
Runar Karlsson
16 years ago

Fantastisk bra skrevet artikkel! *Applauderer*

Jeg foreslår at du sender kopi til Ap v/Jens, SV v/Kristin og Sp v/Åslaug…

Johan Andorsen
Johan Andorsen
16 years ago

Et liberalt og åpent samfunn bør ha som mål å gi mulighet for innsyn i resultatet av offentlige inngrep og reguleringer. Skatteforholdet til den enkelte kan i denne sammenheng ikke være noe unntak, selv om noen oppfatter dette som negativt. Norske skatteregler åpner for en rekke lovlige muligheter for den enkelte til å regulere skattbar inntekt og til å forskyve innbetalingstidspunkt. Resultatet kan bli tilsynelatende ulik skattemessig behandling av like skatteobjekter. Skattelistene kan i denne sammenheng avsløre hvem av oss som er skattemessige idioter, en nyttig innsikt. Men viktigst av alt: Prinsippet om full åpenhet om statlige inngrep må ikke… Read more »

Kombat-Kåre
Kombat-Kåre
16 years ago

Jeg stussa over det samme som Johan over meg.
Dere vil ha et liberalt samfunn og åpenhet om alt, (les: NRK’s rett til å sende dokumentaren) men straks det er skattelister det er snakk om er saken en annen.
Slik jeg ser det er det ikke liberalisme det er snakk om, men en liberalisme som tilpasses slik den passer dere.

Espen
Espen
16 years ago

Johan: Hvis innsyn i offentlige inngrep og reguleringer hadde vært målet, kunne man vel oppnådd dette med anonymisert informasjon?

KK: personvernet er overordnet åpenhet. Informasjon om inntekt og formue bør tilhøre to parter, myndighetene og det enkelte individ.

Tom Arnesveen
16 years ago

Skattelistene bør ikke offentliggjøres fordi de inneholder inntektsopplysninger staten har truet seg til, og fordi opplysningene kan true de som har blitt frastjålet «for lite» skatt dersom noen anmelder disse, og ikke fordi listene viser hvor mange penger staten stjeler.

Kombat-Kåre
Kombat-Kåre
16 years ago

##…og fordi opplysningene kan true de som har blitt frastjålet «for lite» skatt dersom noen anmelder disse…##

Det du sier er at listene ikke bør offentliggjøres, fordi folk som har snodd seg unna skatt kan risikere å bli tatt for det.
Les gjennom det du skrev, så ser du det.

- O.
16 years ago

Tydelig at TA og KK har ulike innfallsvinkel på om hvorvidt skatt er tyveri eller bra, men egentlig skriver de jo det samme. Når Espen skriver at personvernet er overordnet åpenhet, så er det i hvert fall en politisk ytring om hva man vil prioritere, og jeg er ærlig uenig for hva angår inntekt og formue. Viser til Andorsens utmerkede innlegg, åpenhet er utrolig viktig her. Kan ikke skjønne at liberalister problematiserer at staten synliggjør hvor mye den tar fra folk, og hvilket grunnlag den gjør det på…?

Espen
Espen
16 years ago

Som sagt, det er fullt mulig å anonymisere informasjonen om hvor mye staten tar fra folk. forteller informasjonen Ola Nordmann, 46 år, bosatt i Oslo og betaler A i skatt og har B i formue mer enn Mann, 46 år, bosatt i Oslo osv.?

BBC
BBC
16 years ago

BBC har en artig artikkel om saken:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/4318382.stm

Fra arkivet