Ukategorisert

”Gutta på gølvet” vil ha monopol på taburettene

Utgrupper som ”blåruss” og ”direktører” er blant dem som ikke kan regne med plass i folkefrontregjeringen, hvis LO, SP og det utpreget proletære Oslo Ap får viljen sin.

Mens forhandlerne på Soria Moria blir stadig mer frynsete i smilet har folkefrontregjeringens kadre kommet frem fra bøttekottene med sine krav til sammensetning av regjeringen; LO, SP og Oslo Ap krever at utskudd som blåruss og direktører fra Oslo vest ikke får plass i folkefrontregjeringen som skal ledes av Jens Stoltenberg, men som er kjøpt, betalt og innsatt av Gerd-Liv Valla, kommunisten som ble LO-leder. Den kommende regjeringens fadder er LO-lederen sammen med bakstrevere som Fagforbundets Jan Davidsen og SPs Åslaug Haga. Liberaleren har tidligere vært inne på hvorfor det er så viktig å danne denne regjeringen. Og hvem som vil ha den.

Davidsen, hans allierte Bjørgulv Froyn i Oslo Ap og andre av ildsjelene bak prosjektet er opptatt av å fremstille Vallas skrekkabinett som en ”folkets regjering”. Da er det viktig å unngå Christiania Forums medlemmer, ”sosialistiske havseileres forening” og desslike på taburettene. Fabrikkarbeideren, sjarkfiskeren og småbrukeren skal kunne kjenne seg igjen i taburettsliterne i regjeringskvartalet. Gahr Støre er en formuende aksjespekulant, Grete Faremo (x-justisminister for Gro Harlem Brundtland) jobber i Microsoft.

Harlem-navnet som skyteskive for ”gutta på gølvet”
Det var da det eksklusive Christiania Forum-laget av Oslo Ap ble trukket frem i lyset nylig, at varsellampene for alvor begynte å blinke hos de som skryter på seg proletariatets adelskap i Oslo Ap. Bjørgulv Froyn og andre slitere fra fabrikklokalene i Oslo advarte Jens mot å velge statsråder blant sine aksjespekulerende og høytlønte venner som har tatt klassereisen over til NHO. Blant eksemplene på uakseptable personer i en folkefrontregjering er Hanne Harlem.

Dette får oss til å stusse. Vel var Harlem justisminister i Stoltenbergregjeringen som fikk sitte knapt 15 måneder før velgerne brutalt og grusomt vendte tommelen ned. Om det var en takk for sist fordi nettverket til Jens fikk skyflet fagbevegelsens mann Torbjørn Jagland vekk fra partitronen, eller fordi Fagforbundet og de andre i LO reagerte på tidenes privatisering fra en norsk regjering er ikke godt å si. Jens tapte, og krøp pent sammen ved føttene til LO-dronningen Gerd-Liv Valla. Der sitter han pent og logrer sammen med de andre skjødehundene hennes; Kristin og Åslaug. Følgen av valgtapet var også at de fleste statsrådene uten bred l i språkføringen ble brennemerket som ”blåruss” av LO-massene. Derfor legges det ned veto mot Harlem-navnet i en ny regjering. For nå er det den brede folkefronten som skal regjere – ikke den sosialdemokratiske eliten med partibok fra Bygdøy og omegn Ap.

Er det noe navn som bærer sosialdemokratiets adelsmerke må det vel være Harlem? Gudmund ”Gubbe” Harlem innehadde flere statsrådsposter i landsfaderen Einar Gerhardsens regjeringer på 1950- og 60-tallet. Han var en del av nettverket som virket lenge efter at de trådte ut av aktiv politikk. Tidligere Ap-leder Reiulf Steen (1975 – 81) påstår i en av sine bitre bøker at dette nettverket var aktivt da Gro ble statsminister og partileder i 1981.

Gubbes kone og Gro og Hannes mor, Inga Harlem, jobbet lenge for Aps gruppe på Stortinget.

Gro Harlem Brundtland ble statsminister i februar 1981 og partileder i mai. Alle trodde Rolf Hansen skulle bli ny statsminister, men han pekte på Gro. Også Hansen var en av Aps gamle menn. Gro tapte valget, men ble statsminister 2 ganger til; 1986 – 1989, og 1990 – 1996. Hun var partileder til 1992, men fikk ikke umiddelbart efterfølgeren hun ønsket seg; Jens Stoltenberg. Ap måtte gjennom nederlag med Jagland først (1997). Avgangen som statsminister regisserte hun selv. Gro Harlem Brundtland ledet en epoke i Aps historie og i norsk historie – en epoke mange på venstresiden både i og utenfor Ap misliker sterkt. Deres opplevelse er at det var Gro som åpnet for den såkalte ”nyliberalismen” i Aps politikk. Kanskje er det derfra hatet mot vestkantsosialistene på Bygdøy stammer?

Einar Gerhardsen ”kronet” Gro, efter at han forgjeves forsøkte å hindre sin egen nestleder Trygve Bratteli i å efterfølge ham som partileder (1965/75) og statsminister (1971/72 og 1973/76). (Det var venstresiden i Ap som klarte å knekke ham – gjennom å påføre sitt eget parti og partiledelsen et nei-nederlag ved folkeavstemningen om EF i 1972). Gro ønsket seg Jens allerede i 1992, men måtte vente til 2000 – fordi fagbevegelsen med Yngve Hågensen i spissen tok makten på 1992-landsmøtet. Hågensen var leder i valgkomiteen til Ap. Derfor ble ikke Jens ”kronet” før 8 år senere.

Hanne Harlem, Gros lillesøster (men ca 20 år yngre), har kun 18 måneder som justisminister (2000/01) å skilte med i rikspolitikken, men satt i Rune Gerhardsens byråd på begynnelsen av 1990-tallet. Bedømt efter sosialdemokratiske kriterier kan hun ikke ha gjort noen dårlig jobb, da hun efter 5 års pause fra politikken hentes inn i regjeringen i 2000. Nå har venstresiden satt seg fore å stanse statsrådskarrieren til sosialdemokratene fra Bygdøy, en gang for alle.

Hengt i eget rep?
Klassereisen er blitt et begrep i den offentlige debatten denne høsten. Folk som bryter opp fra røttene sine og beveger seg oppover på rangstigen i vårt egalitære samfunn. Det minner om sarkasmene som ble deltagerne i organisasjonen ”Fra nei til ja” til del ved siste EU-kamp (omdøpt til ”fra nei til dress”).

Kaderpartiets opphavsmann, Vladimir Lenin uttalte at ”kapitalistene kommer til å selge oss repet vi skal henge dem i”. I dag pretenderer Davidsen, Froyn og co å representere ”de brede lag”, og skal ha seg frabedt noen kaderelite. De stiller spørsmålet (uten å si det høyt) om Harlem og co i det hele tatt har foretatt noen klassereise. Repet er ikke fysisk lenger. Aksjepostene, direktørtitlene og lønningene er blitt ”repet” som Hanne Harlem, Grete Faremo og de andre direktørutskuddene har hengt seg selv i. La oss ta med at også Faremo er datter av en virkelig veteran i Ap, stortingsrepresentant Aslak Versto. Hennes bror Olav Versto er for øvrig kommentator i VG, avisen som på 90-tallet nærmest ble Aps hofforgan.

Budskapet er klart: Du er ikke verdig å delta i folkefrontregjeringen om du ikke jobber i det offentlige, har hedersutmerkelse i fagforeningen, og drikker ”folkets rødvin” til den proletære lørdagsmiddagen.

Det pussige er at Trond Giske – ”kronprinsen” til denne selvoppnevnte proletære eliten til folkefrontprosjektet – av og til blir beskyldt å snobbe oppover gjennom vennskapet med prinsessens forfattergemal. Vennegjengen til Haakon og Märtha er blitt kongerikets avantgardiske elite. Når Giske snart både sitter ved kronprinsens bord og i kongens råd har det upolitiske kongehuset fått usynlige vensnkapsbånd inn i den politiske maktens sirkler.

Blårussens konge?
Kanskje på tide at Harald V tar en variant av sin bestefars berømte 1928-uttalelse; ”Jeg er også blårussens og direktørens konge.”

Hvis folkefronten får holde på lenge nok blir vel både blåruss og direktører vernet som representanter for en utdøende rase..

Mest lest

Arrangementer