Ukategorisert

Klønete Venstre-opptreden

Venstre sitter med nøkkelen til å skape flertall for kjønnsnøytral ekteskapslov, men bidrar til å skape tvil om denne reformen overhodet blir gjennomført.

Spørsmålet om kjønnsnøytral ekteskapslov vakte hodebry under Soria Moria-forhandlingene til LO-lederens marionetter; Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Haga.

SP er mot, de to andre for. Det endte med at SP fikk reservere seg – og AP/SV satset på flertall sammen med V, og evt. liberale Høyre-representanter.

Venstre-leder Lars Sponheim gikk ut i Dagbladet med harde utfall, og ble tolket slik at han ville hindre innføringen av en kjønnsnøytral ekteskapslov – et tiltak Venstre har programfestet å støtte..

Frigjort fra bibelpregede KrF og i mange sammenhenger verdikonservative Høyre kunne det liberale Venstre heise den verdiliberale fanen til topps. Venstre er ikke representert ved spesielt mange unge urbane i sin nye, rekordstore stortingsgruppe. Derimot er både Vestlandet og Sørlandet godt representert. Som kjent har spenningen mellom konservative og liberale i Norges eldste parti alltid vært der.

FRIdemokratene og Liberaleren har i mange sammenhenger markert at vi er tuftet på en helhetlig liberalisme; myndighetene skal holde seg unna både lommeboken og privatlivet ditt. Så lenge du ikke skader andre er du fri til å gjøre de valgene du mener er best for deg.

Liberaleren hadde helst sett at hele ekteskapslovgivningen forsvant, og ble et privat kontraktsrettslig forhold. Det kommer nok til å gå både vinter og vår før vi kommer så langt.

I mellomtiden er det en god ide å likestille homofile og heterofile par – gjennom en kjønnsnøytral ekteskapslov.

La oss håpe at det uttalt liberale partiet Venstre med sin klønete opptreden så langt ikke kompliserer muligheten for at Norge tar et nytt, verdiliberalt skritt videre.

Mest lest

Arrangementer